International Sarajevo Gastronomy Festival
7-10 noiembrie 2012, "Bosanski Dukat"
International Culinary Competition
Hotel Holiday Inn - Sarajevo
|
Delegaţia României (Dr. Iulia Drăguţ, Berecki Emoke, Tibi Kiss, Lucian Smith alături de Ivan Buzolic din Croaţia şi Igor Bozic din Bosnia şi Herţegovina) şi eu ca fotograf |
În perioada 7-10 noiembrie 2012 a avut loc evenimentul “International Sarajevo Gastronomy Festival” în capitala Sarajevo, iar în cadrul salonului s-a desfăşurat competiţia culinară internaţională “Bosanski Dukat” (Medalionul de Aur al Bosniei şi Herţegovinei), primul concurs organizat după războiul din 1992-1995. Organizaţia A.C.E.E.A. a fost invitată să reprezinte România la acestă primă manifestare cu caracter internaţional.
|
Chef Berecki Emoke în acţiune la categoria B (carne de viţel) |
Au participat: Bosnia şi Herţegovina, România, Italia, Croaţia, Macedonia, Serbia, Azerbaijan, Muntenegru, Bulgaria, Slovenia. Delegaţia României a fost compusă din: Dr. Iulia Drăguţ (Preşedinte), Radu Zărnescu (Manager), Chef Kiss Tibi (concurent, 2 medalii de bronz, 1 medalie argint), Chef Emoke Berecki (concurent, 1 medalie de bronz, 1 medalie argint), Chef Lucian Smith (concurent, 1 medalie bronz, 1 medalie argint,1 medalie de aur). Felicitari concurenţilor care au reprezentat România cu succes!
|
Hotelul Holiday Inn din Sarajevo, gazda evenimentului! Acest hotel a fost inaugurat în 1983, cu un an înaintea deschiderii jocurilor olimpice de iarnă din 1984 de la Sarajevo (8-19 februarie). În prezent toată logistica hotelului , mobilierul, vesela, dependinţele, camerele, sălile de conferinţe au rămas din acei ani şi sunt în perfectă stare. Este foarte curios la ce nivel de calitate se lucrau obiectele şi decorurile în anii 70-80! Am rămas surprins şi de design-ul lor... în prezent sunt mii de unităţi deschise recent pe mapamond ale căror design interior este departe de cel al acestui hotel. Mai mult, să nu uităm că această unitate a trecut şi prin 3 ani de război (1992-1995)! |
|
Vesela Hotelului Holiday Inn este din 1983. Toate piesele din vesela hotelului au sigla Jocurilor Olimpice de iarnă din 1984. |
|
Chef Lucian Smith (Casa Gloria din Iaşi) la finalul competiţiei - categoria A (carne de curcan), medalie de argint |
|
Pregătirile pentru concurs...Tibi Kiss, Lucian şi Igor Bozic probând plitele |
|
Un preparat de argint gătit de către Lucian Smith (carne de curcan) |
|
Chef Tibi Kiss în acţiune....mai avea 3 minute până la sfarşitul probei |
|
Chef Igor Bozic în boxa de concurent |
|
Main Course gătit de concurentul Chef Ljubo Matulin din Croaţia. Aspectul modern al preparatului a fost apreciat de proprietarii multor restaurante aflaţi la eveniment în calitate de public spectator. |
|
Main Course gătit de Chef Lejla Mlivic din Bosnia şi Herţegovina. Deşi gradul de ocupare pe platou al ingredientelor a fost de peste 30%, cu acest preparat maestrul Lejla s-a calificat în finală (categoria B - carne de viţel) |
|
Prepart gătit de Chef Pavel Marc din Italia (categoria A - carne de curcan). Preparat eliminat din finală pentru flori, frunze şi aspectul de supă. |
|
Preparatul concurentului Bijan Dragic din Bosnia şi Herţegovina (categoria A - carne de curcan) |
|
Main course gătit de Master Chef Anar Gasimov din Azebaijan (categoria B - carne de viţel). Cel mai echilibrat main course de la categoria B! |
|
În prima seară am vizionat un spectacol de dansuri populare tradiţionale din Bosnia şi Herţegovina, costumele şi mişcările dansatorilor sunt foarte apropiate de cele turceşti |
|
Membrii juriului alături de cei 5 finalişti: Lejla Mlivic (Bosnia şi Herţegovina), Iztok Gumzelj (Slovenia), Emina Cirlija (Muntenegu), Zoran Majnovski (Macedonia), Teymur Shikhaliyev (Azerbaijan) |
|
Chef Dejan Hristovski din Macedonia - un celebru bucătar şi vedetă tv |
|
Chef Zoran Majnovski din Macedonia - unul dintre cei 5 finalişti care s-au întrecut la proba coşul secret (sau Black Box) |
|
Spaima seniorilor, Berecki Emoke, la proba de "maxim profesionalism" - singurul concurent de la clasa juniori care a învins peste 50% din tabăra seniorilor |
|
Muşchi de viţel powered by Chef Lucian Smith! |
|
Masa de prezentare pentru public |
|
Curăţenia la locul de muncă a fost unul dintre criteriile de jurizare... |
|
Coşurile de gunoi...un bun criteriu de departajare pentru finalişti! |
|
Chef Tibi Kiss în momentul ceremoniei de premiere alături de organizatorii evenimentului |
|
Membrii echipelor de evaluare |
|
Boxă de concurent (3m x 3m, frigider, plită, masă de lucru, cuptor, chiuvetă, masă pentru montarea platourilor. Timpul de execuţie al categoriilor A şi B a fost de 45 de minute pentru gătirea unui main course, expus pe 2 platouri, iar timpul pentru curăţenia standului şi pregătirea instrumentelor a fost de 15 minute. |
|
Poza de grup a concurenţilor de la sfârşitul competiţiei |
Radu Zarnescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu