“perla”industriei
ospitalităţii ieşene!
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă am primit un telefon de la prietena mea, Dana Buzilă. După toate urările primite telefonic, am fost invitaţi de către ea şi familia Rădean să participăm la petrecerea organizată la cumpăna dintre ani, respectiv Revelionul 2014, la complexul turistic “La Castel” din Iaşi.
Relaţia noastră cu unitatea “La Castel” a
început încă de la deschidere, mai precis din anul 2011, atunci când a fost
lansată pe orbita turismului românesc în preajma evenimentului Cupa Moldovei în
Gastronomie. În cursul celor 3 ani de activitate, “La Castel” a atins o treaptă semnificativă privind
organizarea şi instruirea personalului,a serviciilor de calitate, bucătăria,
evenimentele şi atragerea clienţilor, ultimul aspect fiind cel mai important pentru
menţinerea ei pe piaţă. Nenumăratele premii câştigate pe plan naţional şi
internaţional ale echipei “La Castel” vin să întregească imaginea creată în ani,
aceea de a-şi stabili idealuri înalte, de atingere a perfecţiunii. Menţionez că
echipa “La Castel” deţine în momentul de faţă Cupa Campionatului Internaţional
de Gătit în Aer Liber, semn al maturizării acestei echipe!
La Iaşi am ajuns pe 30 decembrie. Timpul a
fost suficient pentru a studia detaliile organizatorice ale complexului ce urma
sa găzduiască în jur de 1.100 de persoane, 750 în noaptea de Revelion şi 350 la
Carnavalul din 1 ianuarie…printr-o simplă afirmaţie se numeşte industrie
ospitalieră: un hotel plin de oaspeţi invitaţi din România, Israel şi Canada, 2
bucătării dotate integral cu utilaje de ultimă oră, 30 de bucatari pregătiţi de
atac, 2 meniuri listate în program, camere de frig cu zeci de tăvi pline cu
preparate ce urmau să intre în cuptoare, 4 săli pentru oaspeţi pregătite impecabil,
2 scene fiecare cu program de entertainment separat, mii de farfurii, mii de tacâmuri
şi pahare, frigidere pline cu băuturi, metri cubi de şerveţele, şefi de sală şi
somelieri atenţi la ultimele detalii şi, desigur, o armată de ospătari bine
pregatiţi, ce urmau să pună în valoare meniurile, băuturile şi serviciile unităţii.
În cursul zilei de 31 decembrie m-am revăzut cu Dana Buzilă, “locomotiva germană” a managementului, Executive Chef Adrian Şipotean - unul dintre membrii marcanţi ai organizaţiei noastre, Chef Cornelius Spitelnicu şi cu Chef Cristian Zamfir. Bineînţeles că nu am ratat ocazia să mâncăm un muşchi de vită gătit exemplar de către cei trei stăpâni ai bucătăriei!
Muschi de vita - varianta A |
Muschi de vita - varianta B |
Muschi de vita - varianta C |
Este de admirat viteza cu care Dana şi Adrian au reuşit să implementeze cea mai bună bucătărie din Iaşi, într-un interval de timp foarte scurt! În prezent poţi mânca de la preparate tradiţionale gătite în spirit modern, foarte gustoase şi cu aspect plăcut – selecţie internaţională (Germania, Grecia, Ţările Nordice, Franţa, Ungaria…etc), până la preparate tip high class cerute la comanda – aici vei beneficia de experienţa lor acumulată prin participarea la diverse competiţii sau schimburi de experienţă pe plan naţional şi internaţional. Referitor la ascensiunea în top a serviciilor şi a formării personalului un rol vital l-a avut familia Rădean, proprietarii complexului “La Castel”, care au stimulat permanent cunoaşterea, acumularea de noi experienţe şi au fost deschişi la diverse iniţiative privind participările internaţionale.
Un rezultat scontat a fost câştigarea mai
multor premii importante şi specializarea a 4 somelieri: Cristian Budaca, Răzvan
Patraş, Alexandru Babii, Constantin Vâzdoagă, membri
ai Organizaţiei Somelierilor din România.
Impreuna cu Dana Buzila |
Am intrat cu Dana în cea mai mare sală unde în
mai puţin de 1 oră urmau să vină 350 de invitaţi…era linişte, se auzeau doar
cateva zgomote venite dinspre tacâmurile repoziţionate de ospătari şi paharele uşor
atinse de către somelieri…tavanul şi pereţii erau acoperiţi integral cu diverse
materile textile de bun gust, în general dominau 2 culori – alb şi roşu închis,
podeaua ringului de dans lucea în lumina refelctoarelor, iar în bucătărie
Adrian şi Cristian treminaseră cele 350 de platouri ceramice în care era expus primul
preparat …. O mare parte din ospătari erau în lobby şi îşi aranjau ţinutele…gulerul
la camaşă, papioanele, cureaua la pantaloni…eu făceam câteva fotografii…
Sala mare care a gazduit 350 de persoane |
În cursul nopţii nu am avut stare la masă,
fapt pentru care mi-am luat echipamentul şi am intrat în bucătărie alături de
colegii mei. După primul preparat (starter – cold dish) format din delicatese
italiene (coppa, parmeggiano, prosciutto cu cipollini, carpaccio gamberetti,
gorgonzola cu struguri, icre negre, pomodore secchi…) au fost încă 3 feluri de
bază şi desert: duet de curcan cu vită cu prune marinate şi sos de vin cu
ghimbir, file de ton roşu – creveţi şi scoici în sos de papaya, orez negru şi
roşii marinate, ceafă de porc cu şorici crocanţi asortată cu sos de hribi,
cartofi gratinaţi cu cimbrişor şi desert din ciocolată. Toate porţiile au fost
bine echilibrate de către Adrian – pe platou fiind maxim 250g pentru fiecare
preparat.
Starter in noaptea de revelion |
Duet din curcan cu vitel |
Pe 1 ianuarie am participat la Carnavalul “La
Castel”. Bucătăria a căzut în sarcina lui Cornelius şi a lui Cristian. Pe bufet
zăceau diverse fripturi, plăcinte moldoveneşti, cârnaţi de casă, multe
garnituri…şi o oaie gătită la cuptor!
Carnavalul La Castel in plina desfasurare |
Rulada din piept de curcan |
Piept de pasare cu bacon crocant |
Îmi doresc să cred că şi în alte locuri
lucrurile au stat la fel, vom vedea peste an cum se poziţionează alte localuri
şi restaurante din ţară, însă în ceea ce priveşte “La Castel”, perfecţiunea a
fost atinsă…nu ştiu ce vor face la anul, cum vor păstra căldura, atmosfera
…Mulţumesc prietenilor noştri de la “La Castel” că m-au ajutat să intru în Noul
An cu dreptul şi le doresc ca pentru început de An să se bucure de stropul de
odihnă de dinaintea furtunilor ce “va să vină”!
Placinta cu spanac! Delicios! |
Profesionalismul, calitatea şi
disponibilitatea afectivă a celor implicaţi în povestea “La Castel” îi vor
ajuta să scrie nenumărate file în istoria lor, în aventura păstrării stindardului
pe culmile începutului glorios!
Radu Zarnescu & Iulia Dragut
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu