Asociația Culturală Euro Est Alternativ România
Cea mai puternică organizație profesională culinară din România!
Noi scriem istoria culinară a României!
2006
Se constituie Grupul
de Iniţiativă al Membrilor Fondatori, urmează implicarea grupului în mai multe
proiecte culturale:
“Linz Europa Tour” cu vedeta autriacă Hubert Von
Goisern. În călătoria sa în ţările dunărene, de-a lungul fluviului, pe o
distanţă de 12.000 de kilometri, au fost prezentate elementele care alcătuiesc
cultura europeană, particularităţile şi caracteristicile regionale. În România,
proiectul a vizat cinci concerte, în cinci oraşe! Pe 23 iulie, Hubert von Goisern a ajuns la
Orşova, pe 23 iulie artistul a concertat la Brăila, iar pe 24 iulie, la Galaţi,
evenimente urmate de cele de la Izmail (26 iulie), Vilcovo (27 iulie), Sulina
(3 august), Tulcea (5 august), Belgrad (23 august), Novi Sad (24 august) şi
Bratislava (28 august). Toate concertele de pe teritoriul României au fost
organizate de către membrii fondatori ai ACEEA, inclusiv partea gastronomică!
„Maramureşul Culinar”
proiect pentru studenţii din România şi străinătate. Au fost vizate zonele
Valea Izei, Moisei, Valea Vaserului, Valea Vişeului, Săpânţa.
În iarnă se redactează primul
proiect culinar internaţional: Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber,
Cupa Transilvaniei.
2007
Se constituie Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ
(ACEEA) ca şi persoană juridică.
În perioada 14-16 septembrie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber,
Cupa Transilvaniei în parcul castelului din Gilău (Castelul de la Gilău, datat
în secolele XII-XIII, a fost o posesiune a diecezei de Alba Iulia - în secolul al XVI-lea a devenit
sediul principesei Transilvaniei),
Comuna Gilău – Judeţul Cluj. Au participat 34 echipe din 5 ţări participante (România, Canada, Ungaria,
Franţa, Germania). Evenimentul a fost vizitat în cele 3 zile de către 11.000 de
persoane. Invitatul special al evenimentului a fost Maestrul Robert Rainford,
celebra vedetă Tv a emisiunii „Licence to Grill”, profesor la Colegiul ”George
Brown” din Canada. Competiţia a fost organizată în parteneriat cu Primăria şi
Consiliul Local Gilău, Consiliul Judeţean Cluj şi s-a implementat cu sprijinul
Casei de Cultură a Studenţilor Cluj, Kotany România, RMB Auto (Mercedes Benz,
Ford, Jeep, Dodge, Mitsubishi Motors), Ţuica Zetea, Romsilva Cluj, Gold Plast
Production, Agenţia Guvernamentală pentru Strategii Guvernamentale, Bere Ciuc,
House of Guides, Motel Gilău şi mulţi alţi sponsori. Partener media principal
Ziarul Ziua. Preşedintele juriului a fost Maestrul Robert Rainford. Eveniment
istoric! Este prima
competiţie culinară internaţională open din istoria României!
În luna octombrie se înfiinţează departamente şi sub-proiecte:
Gastro Show Cooking Entertainment, Live Cooking Show, Gastro News, Romanian
Gastro Magazine, Muzeul Tradiţiilor Culinare, Gastro Cultura.
În luna
decembrie ACEEA îşi depune candidatura la World Association of Chefs Societies
(WACS) pentru a deveni membru al organizaţiei mondiale.
2008
În luna ianuarie este redactat
proiectul ”Duelul Maeștrilor”.
În perioada 29 februarie – 2 martie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber,
Cupa Munteniei la Pivniţele Rhein din Azuga, Judeţul Prahova. Au participat 38 echipe din 3 ţări participante (România,
Canada, Ungaria). Evenimentul a fost vizitat în cele 3 zile de
către 7.000 de persoane, iar invitaţii speciali au fost: Maestrul Robert
Rainford, Regizorul Dan Chişu, actorul Şerban Ionescu, Şerban Huidu. Competiţia
a fost organizată în parteneriat cu Cramele Halewood, Primăria Azuga, Camera de
Comerţ şi Industrie Prahova. Sponsori: Zahăr Mărgăritar, Kotany Condimente
România, Carmolimp, Berghoff, Gold Plast Production, Sanex, Pensiunea Alex,
Hotel Păltiniş, Hotel Eden Predeal, Forex Braşov, Segafredo, Încălzitoare
Terase, Infinity Sports, Sav Com, Elis Pavaje şi mulţi alţi sponsori. Partener
media principal – Vinul.ro. În cadrul evenimentului se lansează proiectul
Gastro Show. Scriitorul Cosmin Zidurean îşi lansează cartea „Ghidul Gustului”
iniţiere în arta vinului, iar Dan Chişu realizează un film despre eveniment,
difuzat ulterior pe postul Realitatea TV. Preşedintele
juriului a fost Maestrul Robert Rainford.
În luna mai, ACEEA participă cu proiectul „Live Cooking
Show” la Salonul Gastro-Hotel organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Cluj
la Expo Transilvania.
În perioada 27–29 iunie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber,
Cupa Dobrogei la Hotel Flora din staţiunea Mamaia, Judeţul Constanţa. Au
participat 35 echipe din 5
ţări participante. Public estimat – 13.000 de persoane. Competiţia a fost
organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa,
Hotel Flora, partener principal fiind Nutline
Naturalfix. Sponsori: Zahăr Mărgăritar, Kotany Condimente România, Carmolimp,
Berghoff, Gold Plast Production, Nespresso, Încălzitoare Terase, Infinity
Sports, Sav Com, Elis Pavaje, Alpha Rocas, Făină Dobrogea, Paste Băneasa,
Heritage, Unilever, Pantex Braşov, Scotch Brite şi mulţi alţi sponsori.
Partener media principal – Vinul.ro. În proiectul „Live Cooking Show” au
participat următorii invitaţi: Chef Tudorel Ghoerghiţă
(Jandarmeria Brăila), Jurnalistul Răzvan Cucui (revista de specialitate
„Bucătăria pentru Toţi”), Jakob Hausmann (emisiune TVR 1), Scriitorul Cosmin
Zidurean (TVR), Chef Cerasela Lungu (Profesor la şcoala de bucătari „Bella
Italia Brăila”), Maestrul Cofetar Silvian Miron (Atelierul Choco-Art
Constanţa), Maestrul Vlad Florică (Emisiunea tv „Neața, cu Răzvan şi Dani”). Preşedintele
juriului a fost Maestrul Robert Rainford.
În
luna august a anului 2008, Live Cooking Show devine un
mega proiect în cadrul evenimentelor culinare, debutând cu spectacolul oferit
de Chef Robert Rainford, profesor la Colegiul ”George Brown” din Toronto
(celebra vedetă a emisiunilor „Licence to Grill” difuzată prin reţele TV pe
cele 5 continente – în România prin intermediul postului Euforia).
În perioada 12–14 septembrie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber,
Cupa Polus Center Cluj, judeţul Cluj. Au participat 38 de echipe din 4 ţări participante. Public
estimat – 40.000 de persoane. Competiţia a fost organizată în parteneriat cu Polus
Center Cluj, partener principal fiind Nutline Naturalfix. Sponsori: Alka, Amphora Premium, Untdelemn de
la Bunica, Ali Baba Tour, Enders, Kotany Condimente România, Carmolimp, Berghoff,
Gold Plast Production, Nespresso, Încălzitoare Terase, Infinity Sports, Scotch
Brite, Zeo, Butan Gaz, Dreamgirls, ERC Press, Hotel Topaz, Electric Group, Eco
Garden, Motel Gilău, MM Limousine, Pircher şi mulţi alţi sponsori. Parteneri
media principal – Magic FM, Ziua de Cluj, Vinul.ro. În cadrul evenimentului
Maestrul Robert Rainford a realizat primul Cooking Show Live din Europa la
care s-au strâns în jur de 4.000 de spectatori. Alţi invitaţi speciali care au participat la demonstraţii
live: Dan Chişu (realizatorul emisiunii tv „Mănânc, deci Exist”), Jurnalistul Răzvan Cucui
(revista de specialitate „Bucătăria pentru Toţi”), Jakob Hausmann (emisiune TVR
1), Scriitorul Cosmin Zidurean (TVR), Maestrul Antonio Passarelli. Preşedintele
juriului a fost Maestrul Robert Rainford. Eveniment istoric! Maestrul Robert Rainford a realizat primul Cooking Show Live
din Europa
În luna octombrie ACEEA paticipă la Olimpiada Culinară Mondială
organizată la Erfurt în Germania. Cu ocazia participării, ACEEA este
recunoscută de către Preşedintele WACS, Gissur Gudmundsson, ca organizaţie
profesională organizatoare de competiţii culinare internaţionale. ACEEA discută
cu Preşedintele Adam Enav (Israeli Chef Association) despre primul parteneriat
internaţional între organizaţii.
2009
În anul 2009, competiţia a fost
certificată de World Association of Chefs Societies (Uniunea
Mondială a Asociaţiilor de Bucătari) şi de atunci ea este inclusă în programul
mondial al WACS ca şi Competiţie Continentală de Artă Culinară.
În luna martie ACEEA redactează
proiectele: „Parada Somelierilor” şi recordul mondial „Cea
Mai Mare Omletă Ţărănească din Lume”.
În luna aprilie ACEEA editează şi
tipăreşte 2 cărţi de specialitate: „Fantezii cu Ouă” şi „Salate
pentru Oameni Grăbiţi”.
În perioada 8–10 mai se
organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Bucureşti în Parcul
Izvor. Au participat 115 echipe
din 12 ţări participante (România, Finlanda, Turcia, Israel, Franţa, Cipru,
Belgia, Ungaria, Peru, Slovenia, Suedia, Republica Moldova), public estimat:
75.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat
cu WACS, co-organizator a fost Familia Toneli. Parteneri principali: Untedelemn
de la Bunica, Nutline Naturalfix, Fuchs Condimente, Primăria Generală a
Capitalei, Pyramis, Dragon Star, Amphora Premium şi Ministerul Turismului.
Sponsori: Ajax, Banat Spring, Scotch Brite, Berghoff, Ali Baba Tour, Tefal,
Gold Plast Production, Infinity Trophy, Salsa for You, Brodex, Poiana Negri.
Parteneri media principali: Prima Tv şi Magic Fm. Live Cooking Show: Maestrul Robert Rainford din
nou (Licence to Grill), Antonio Passarelli (TVR 1), Jakob Hausmann, Horia
Vârlan (Prima TV), Şcoala Bella Italia din Brăila împreună cu Ambasada Peru de
la Bucureşti, Răzvan Cucui (Bucătăria pentru Toţi), Scriitorul Dan Siviu Boerescu,
Chef Adam Enav (Israel), Chef Genadi Manusis (Israel), Chef Eugen Păvăloiu
(Hotel Păltiniş Sinaia), Chef Petrişor Tănase, Chef Jyrki Yli-Uotila
(Finlanda), Chef Nicolae Urs (Restaurantul Chinezesc Braşov), Master Chef
Ibrahim Tunuslu (Hotel Rixos Antalia – Turcia) şi Maestrul Cornelia Ghişoi
(Hotel Aro Palace Braşov). În cadrul evenimentului ACEEA a lansat 2 cărţi de
specialitate: „Fantezii cu Ouă” şi „Salate pentru Oameni Grăbiţi” împreună cu
Chef Marc Krall şi Nutline Naturalfix, iar realizatorul Tv Mihai Găinuşă şi-a
lansat cartea „Povestiri mortale” împreună cu postul de televiziune Prima. Sâmbătă,
8 mai 2009, ACEEA realizează Gastro Show-ul Record Culinar Mondial: „Cea Mai Mare Omletă Ţărănească din Lume”
(30.000 de ouă), record certificat în direct de către World Records Academy. La
gătirea celor 30.000 de ouă au participat 25 de bucătari profesionişti şi 30 de
ajutoare. Omleta a cântărit 3,9 tone şi a fost gătită într-o tavă de 32 mp. În
paralel cu recordul s-au mai prezentat: 3 pâini a câte 25 de kg fiecare şi
sarmaua de 3 metri gătită de echipa Hotelului Păltiniş din Sinaia. ACEEA
împreună cu somelierul Sergiu Nedelea lansează Parada Somelierilor pe scena
mare a competiţiei. Preşedintele juriului a fost Maestrul Robert Rainford. Eveniment istoric! La ceremonia de decernare a premiilor a fost prezent Traian Băsescu, Preşedintele României.
În
luna august ACEEA editează şi tipăreşte cartea „Reţetele
Corneliei”, publicaţie de specialitate în care sunt prezentate 25 de reţete scrise
şi gătite de Maestrul Cornelia Ghişoi.
În
perioada 11-13 septembrie se
organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Polus Center
Cluj. Au participat 55
echipe din 9 ţări participante (România, Finlanda, Israel, Franţa, Cipru,
Ungaria, Suedia, Republica Moldova, Palestina), public estimat: 80.000 de
persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Polus
Center, co-organizator a fost Familia Toneli. Parteneri principali: Zahăr
Mărgăritar, Untedelemn de la Bunică, Fuchs Condimente, Amphora Premium şi
Macromex. Sponsori: Scotch Brite, Berghoff, Infinity Trophy, Brodex, Hotel
Topaz, Reinert, Media Remark, Brantner Vereş SA, Taverna, Euphoria Club, Opera
Plazza, West City Hotel, Eco Garden. Partener media principal: Magic Fm. Live
Cooking Show: Maestrul Robert Rainford (Licence to Grill), Antonio
Passarelli (TVR 1), Jakob Hausmann, Răzvan Cucui (Bucătăria pentru Toţi), Chef
Petrişor Tănase (Bucătărie Africană), Master Chef Cornelia Ghişoi (Hotel Aro
Palace Braşov – deserturi), Master Chef Nicolae Urs (Restaurantul Chinezesc
Braşov) şi Maestrul Cofetar Silvian Miron (Constanţa) care a lansat atelierul
Choco-Art pentru copii. ACEEA lansează cartea „Reţetele Corneliei” împreună cu
Lady Chef Cornelia Ghişoi de la Hotel Aro Palace Braşov. În cadrul
evenimentului Marian Timofti (viitorul Preşedinte OSR) împreună cu alţi
somelieri şi Cramele Halewood realizează cea mai înaltă piramidă de pahare în
care s-a turnat spumant. Piramida a avut 3,2 metri înălţime, iar spumantul a
fost turnat în pahare de către somelierul Vlad Mureşan. Preşedintele
juriului a fost Maestrul Robert Rainford.
În luna octombrie ACEEA lucreză la
proiectul „Romanian Gastro Magazine”, prima publicaţie românească de
specialitate care reflectă viaţa culinară din România şi străinătate.
Publicaţia este bilingvă (română şi engleză).
În luna
noiembrie se înfiinţează departamentul „ACEEA Center of Culinary Trainings” pentru
organizarea unor cursuri de formare şi specializare pentru bucătarii
profesionişti. Departamentul recent înfiinţat funcţiona în baza unui orar
anual, cursurile urmând a fi organizate în preajma competiţiilor naţionale şi
internaţionale pentru a sprijini bucătarii.
În perioada 28
dembrie – 4 ianuarie ACEEA este invitată de către hotel Rixos*****
din Antalya (Turcia) să participe ca observator internaţional la organizarea
unui revelion pentru 5.000 de persoane în care au fost implicaţi peste 100 de
bucătari.
2010
În
22 ianuarie ACEEA organizează evenimentul „Artă şi
Viziune Gastronomică” cu Chef Cătană George la Restaurantul ”Sangria” din
Bucureşti. La eveniment participă 300 de invitaţi din sectorul HoReCa, prilej
de întâlnire și socializare!
În
perioada 24-28 ianuarie ACEEA participă la primul
Congres Mondial WACS organizat în Santiago – Chile. Evenimentul a fost organizat
de World Association of Chefs Societies (W.A.C.S. ) şi găzduit de Asociaţia de
Bucătari din Chile (A.C.H.I.G.A.). Pentru noi, românii, marea realizare a
constat în aprobarea de a deveni membri ai W.A.C.S a unei organizaţii tinere,
A.C.E.E.A, care a reuşit în ultimii doi ani să impună pe harta gastronomică a
lumii, România, prin evenimentul Campionatul Internaţional de Gătit în Aer
Liber România. Începând cu anul 2010, România este reprezentată pe plan mondial
de o organizaţie culturală. În program au fost incluse vizite la Podgoria
Tarapaca şi Cramele Concha Y Toro.
În perioada
29 ianuarie – 1 martie ACEEA efectuează o vizită
de lucru în Argentina la Buenos Aires. Sunt vizitate mai multe restaurante,
şcoli şi bucătării.
În
perioada 2 – 5 martie ACEEA efectuează o vizită
de lucru în Uruguay la Montevideo. Sunt vizitate mai multe restaurante şi portul
vechi, spaţiul unde este cea mai mare concentrare de restaurante cu specific
tradiţional.
În
12 aprilie ACEEA devine membru al World Asociation of
Chefs Societies şi este felicitată de către Preşedintele Gissur Gudmundsson pentru
activitatea sa în slujba gastronomiei mondiale. Eveniment istoric!
În
perioada 7- 9 mai se
organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Bucureşti în
Piaţa Constituţiei. Au
participat 42 echipe din 9 ţări participante (România, Cehia, Finlanda, Israel,
Republica Moldova, Palestina, Slovenia, Islanda, Grecia), public estimat: 9.000
de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Zahăr
Mărgăritar şi Familia Toneli. Parteneri principali: Fuchs Condimente, Agrisol,
Alistar Security, Scotch Brite. Sponsori: Andy Hotels, Media Remark, Tempo
Hotel, City Garden, Unilever, Valencia, Ali Baba Tour, Star Plast. A fost
primul eveniment în care WACS a participat oficial prin reprezentanţii săi:
Ragnar Fridiksson, Miroslav Kubec, Sreko Koklic. Live Cooking Show: Master
Chef Antonio Passarelli (TVR 1), Master Chef Cornelia Ghişoi (Hotel Aro Palace
Braşov – deserturi cu Zahăr Mărgăritar), Chef Odeh Abu Elhawa (Israel – Hotel
Continental). ACEEA împreună cu Zahăr Mărgăritar realizează Gastro Show-ul
Record Mondial: „Cel Mai Mare Ou din
Ciocolată” gătit de către Maestrul Cofetar Silvian Miron. Recordul a fost
certificat în direct de către World Records Academy. În cadrul evenimentului se
lansează proiectul internaţional „Taste
of Peace” varianta modernă a vechiului concept „Chefs for Peace”, lansat în anii 80-90 în Israel. Iniţiativa a
fost a membrilor ACEEA, Israeli Chefs Association şi bucătarii din teritoriile
Palestinei. Bucătarii celor 3 entităţi au gătit în faţa publicului mai multe
reţete de mâncăruri din familiile popoarelor. ACEEA lansează „Gastro-Cultura”, proiect de importanţă
majoră pentru România. Proiectul a cuprins mai multe momente:
- - scriitorul
Cosmin Zidurean împreună cu sculptorul Lucian Ţăran construiesc în faţa
publicului 2 cuptoare tradiţionale din Dobrogea în care au gătit plăcinte
- - Nela
Tianu împreună cu scriitorul Ianis M. Lemonis (Grecia) prezintă echipa „Gastro Mithologia” şi cartea „Crimă în Bucătăria lui Ptolomeu” din care au gătit câteva
reţete
- - scriitorul
Dan Silviu Boerescu a prezentat harta cramelor din România şi câteva reţete din
regiunile consacrate ale vinurilor
- - Chef
George Cătană a prezentat un bufet de antreuri cu specific oriental
- - Chef
Ioan Cornea din comuna Beclean Braşov a gătit împreună cu echipa sa un ţap la
proţap specific vânătorilor din Ţara Făgăraşului
- - Chef
Kiss Levente a gătit reţete secuieşti din zona Harghita-Covasna
-Invitaţii speciali:
Ragnar Fridiksson (Islanda – Office Manager al WACS), Miroslav Kubec (Cehia –
Director Continental WACS pentru Eurpa Centrală), Adam Enav (Preşedintele
Israeli Chefs Association), Chef Odeh Abu Elhawa (Executive Chef Hotel Inter-Continental Ierusalim), Sreko Koklic (Slovenia - Director
Continental WACS pentru Europa de Sud).
În
luna mai ACEEA
împreună cu Chef Alexandru Nagy (Hotel Continental Timişoara) semnează un
protocol în vederea organizării Cupei Banatului la Timişoara.
În
perioada 5- 6 iunie se
organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Banatului la
Timişoara, Pensiunea Zetas. Au
participat 28 de echipe din România (Timişoara, Cluj, Bucureşti, Alba Iulia,
Oradea, Braşov, Târgu Mureş), public estimat: 2.000 de persoane. Evenimentul a
fost organizat de către ACEEA, parteneri principali: Randler Group, Casa Moc,
Pensiunea Zetas, Carm D’or. Sponsori: Hotel Elysse, Grand Gold Juice, Hotel Continental Timişoara,
Cramele Recaş, Lactitalia, Timişoareana. Parada Somelierilor a fost onorată de
Sergiu Nedelea şi Bogdan Dumitrescu.
În
perioada 10-12 septembrie se
organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Polus Center
Cluj. Au participat 65
echipe din 8 ţări participante (România, Finlanda, Israel, Franţa, Ungaria,
Suedia, Republica Moldova, Palestina), public estimat: 115.000 de persoane. Evenimentul
a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Polus Center, co-organizator
a fost Zahăr Mărgăritar şi Familia Toneli. Parteneri principali: Vegeta,
Agrisol şi Scotch Brite. Sponsori: Unilever, Infinity Trophy, Brodex, Media
Remark, Brantner Vereş SA, Hotel Alex&George, Motel Gilău, Careffour, Tulip
Inn, West City Hotel. Partener media principal: Magic Fm. Live Cooking Show: Master Chef Antonio Passarelli (TVR 1),
Chef Jyrki Yli-Uotila (Finlanda), Chef Irina Ignat (City Plazza Cluj), Chef
Ioan Fatol (City Plazza Cluj), Chef Cristian Tufeanu (Restaurant Japonez Ken
Say), Master Chef Alexandru Nagy (Continental Timişoara), Master Chef Mărioara
Vârtop (Continental Timişoara), Spritz Cafe (Cluj), Lady Chef Cornelia Ghişoi
(Zahăr Mărgăritar), Jurnalistul Răzvan Cucui (Bucătăria pentru Toţi).
Gastro
Show Record Mondial „210 Pui Gătiţi Simultan” cu Maestrul Tibi Kiss şi Agrisol, record
certificat în direct de către World Records Academy. În cadrul proiectului Gastro Cultura:
- scriitorul
Cosmin Zidurean, Gabriela Mariş şi Iordana Socobean, plăcinte şi reţete din
Dobrogea cu specific (Mechedon, Turcesc, Tătărăsc…);
- prezentarea
Asociaţiei de Turism Munţii Măcinului;
- echipa
Trio Beclean a gătit diverse reţete vânătoreşti din Ţara Făgăraşului;
- Chef
Ferenczi Robert a prezentat bucătăria libaneză prin diverse meniuri de
restaurant;
- Chef
Tibi Kiss a prezentat diverse reţete din carne de porc (Mangaliţa);
- Chef
Emoke Berecki a gătit diverse plăcinte şi deserturi tradiţionale din zona Mureş;
- echipa
Taste of Peace (Israel & Palestina) cu: Odeh Abu Elhawa, Adam Enav, Genadi
Manusis, Hai Schwartz, Imad Shurbaji, Youssef Awwad au gătit 400 de porţii din
meniul familiei orientale;
- Mircea
Groza a prezentat şi gătit bucătărie antică din perioada Imperiului Roman. Din
echipa sa au mai făcut parte un olar care producea vase din lut în direct şi un
ansamblu de actori care au prezentat vestimentaţia soldaţilor romani;
- Chef
George Cătană a gătit Paella Valenciană în spirit spaniol;
- Tibi
Mocuţa a gătit şi prezentat fasolea cu ciolan specifică zonei Banat;
- un
grup de studenţi maghiari au gătit diverse preparate din carne de iepure.
Eveniment istoric! Conform
statisticilor evenimentul Cupa Polus Center 2010 a fost cea mai reprezentativă
şi complexă etapă din istoria Campionatului de la început şi până în prezent.
În perioada 2-5 noiembrie
ACEEA este invitată să reprezinte România la Campionatul de Gătit din Republica
Moldova, Chişinău – Moldexpo, alături de Uzbekistan,
Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Cipru, Serbia, Croaţia, Azerbaijan.
Delegaţia României a fost compusă din Dr. Iulia Drăguţ (Preşedinte ACEEA), Radu
Zărnescu (căpitan de echipă), Chef Irina Ignat (Cluj) şi Chef Cosmin Periat (Timişoara).
ACEEA a obţinut 1 medalie de aur, 1 medalie de argint şi 2 medalii de bronz.
În perioada 20-24 noiembrie
ACEEA participă la Cupa Mondială în Gastronomie, Luxexpo – Luxemburg în cadrul
salonului Expogast. Delegaţia României a fost compusă din: dr. Iulia Drăguţ
(Preşedinte ACEEA), Radu Zărnescu (Secretar General), Maestrul Alexandru Nagy
(Hotel Continental Timişoara), Noemi Nagy (Director General Grand Gold Juice)
şi Maestrul Adrian Stoia (Hotel Continental Timişoara). ACEEA a lansat oficial
publicaţia Romanian Gastro Magazine
cu spijinul WACS care a invitat toţi Preşedinţii de organizaţii şi directorii
continentali la festivitate. Ceremonia de lansare a fost găzduită de Ministerul
Economiei din Luxemburg şi cu sprijinul Ministrului Jeannot Krecké din acea
perioadă. La eveniment au participat în jur de 200 de persoane.
În
perioada 1-5 decembrie membrii ACEEA pregătesc
proiectele Cupa Moldovei în Gastronomie şi Cupa Banatului în Gastronomie.
În
perioada 6-14 decembrie delegaţia României ACEEA
este invitată în Israel de către Chef Odeh Abu Elhawa şi Institutul Notre Dame
din Ierusalim pentru a lega un posibil parteneriat de viitor privind instruirea
cadrelor din industria hotelieră.
2011
În perioada 5 - 6 martie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer
Liber, Cupa Moldovei în Gastronomie – Iaşi, Piaţa Unirii şi Hotel Unirea. Au participat 50 echipe din 6 ţări
participante (România, Finlanda, Israel, Republica Moldova, Franţa, Italia), public
estimat: 10.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în
parteneriat cu Primăria Iaşi şi Hotel Unirea, co-organizatori au fost Zahăr
Mărgăritar şi Familia Toneli. Parteneri principali: Vegeta, Agrisol şi Scotch
Brite. Sponsori: Carrefour, Restaurantul Panoramic 13, Restaurantul Cavalerul
Medieval, Grand Hotel Traian, Complex Turistic Ciric, Crama Vinia Iaşi, Cotnari
SA. Partener media principal: Impact Fm. Live
Cooking Show: Chef Jyrki Yli-Uotila (Finlanda), Chef Mihai Câmpeanu
(Hotel Unirea, Iaşi), Chef Gigi Fedeleş (Restaurant Cavalerul Medieval, Iaşi),
Chef Tibi Kiss (Suedia), Răzvan Cucui şi Dan Petre (Bucătăria pentru Toţi),
Chef Irina Hriapcă (Complex Hotelier Ciric, Iaşi). Parada Somelierilor a fost asigurată de către Sergiu Nedelea
(Somelier), Cornelia Toma (Profesor), Marian Timofti (Somelier) şi Bogdan
Dumitrescu (Somelier). Gastro Show Record Culinar Internaţional cu Odeh Abu
Elhawa (Israel) şi echipa naţională a Republicii Moldova: „Cea Mai Mare
Mâncare din Carne de Pui cu Ciuperci”
în
spirit oriental – 6.500 de porţii pentru publicul spectator. Dimensiuni şi
cantităţi: tavă de 16 metri pătraţi, 780 kg, 200 pui
tranşaţi, 300 kg ciuperci, 5 kg
condimente, 150 litri ulei, 50 litri apă plată, 500 pâini feliate. În cadrul
proiectului Gastro Cultura au participat:
-
Chef Gigi Fedeleş şi Restaurantul Cavalerul
Medieval care au prezentat bucătărie medievală (diverse tehnici şi metode din
istorie);
-
Chef Tibi Kiss împreună cu Chef Berecki Emoke
care au prezentat bucătărie suedeză (diverse tehnici pentru somon);
-
Chef Cristian Sora a gătit în spirit fusion;
-
Chef Mihai Câmpeanu a prezentat bucătărie
nordică.
În perioada 6-18 martie Departamentul ACEEA Center of Culinary Trainings împreună cu Maestrul
Alexandru Nagy (Hotel Continental Timişoara) organizează cursuri de bucătărie
orientală cu Chef Odeh Abu Elhawa (Profesor la Institutul Notre Dame din
Ierusalim) la Timişoara. La cursuri s-au înscris 30 de bucătari profesionişti
din Judeţul Timiş.
În perioada 15-18 martie ACEEA este invitată să participe la competiţia Inter-Continentală
Euro Asia de la Ecaterinburg – Rusia. Delegaţia României a fost compusă din: dr. Iulia
Drăguţ (Preşedinte ACEEA), Radu Zărnescu (Manager de Echipă), Chef Mihai
Câmpeanu (Hotel Unirea, Iaşi), Chef Marius Ţifachi (Hotel Unirea, Iaşi),
Gabriela Ferenţ (Director de Marketing Hotel Unirea, Iaşi), Marian Timofti
(Somelier).
- 15 martie:
Radu Zărnescu este invitat să participe la Congresul Federaţiei Asociaţiilor de
Bucătari din Rusia alături de Gissur Gudmundsson (Preşedintele WACS), Viktor
Beleaev (Preşedintele Federaţiei Ruse), Patrick Terrien din Franţa (Membru al
Academiei Culinare Franceze, Coordonator de proiect în cadrul şcolii Cordon
Bleu Paris), John Sloane (Director Continental WACS pe Asia), Dragana Bosnic –
Serbia (Office manager al Federaţiei Culinare din Serbia).
- 16 martie: ACEEA
în calitate de invitată specială a Congresului a susţinut prin reprezentatul
său dr. Iulia Drăguţ, lucrarea cu tema “PR
şi Advertising pentru Asociaţiile Profesionale”. Aprecierile nu au
întârziat să apară, tema fiind considerată de maxim interes atât pentru
Asociaţiile Profesionale, cât şi pentru reprezentanţii Academiilor de
specialitate. Exemplele oferite audienţei au fost reprezentate de contribuţia
semnificativă adusă de brand-urile Mărgăritar şi Toneli în dezvoltarea
proiectului Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber. Un moment de maxim
interes l-a constituit difuzarea videoclipului de promovare a brand-ului
Mărgăritar pe piaţa românească, acesta putând fi considerat un exemplu demn de
urmat atât la nivel de marketing, cât şi la nivel de branding. Cei prezenţi
şi-au exprimat dorinţa de a afla mai multe despre cele prezentate, aspect care
va trebui să se concretizeze într-o
viitoare vizită în Rusia.
-
17 martie:
echipa ACEEA participă în competiţia culinară şi câştigă o medalie de bronz
-
18 martie: Chef Mihai
Câmpeanu participă în competiţie la individual şi câştigă o medalie de bronz.
Din Juriu au făcut parte: Lyudmila V.
Kozlovskaja (Decan al Russian International Academy for Turism), Tamara N.
Sharova (Preşedintele Asociaţiei Culinare din Moscova), Sergey Rechkalov (Cel
mai mare bucătar al Russiei, St. Petersburg) şi internaţionalii Patrick Terrien
(Cordon Bleu Paris), Francesco Dima (Master Chef Italia)
În perioada 11-13 aprilie ACEEA este invitată să participe la competiţia Golden Balkan Chef
organizată în Belgrad – Serbia la Hotel Inter-Continental. Delegaţia
României a fost compusă din: dr. Iulia Drăguţ (Preşedintele ACEEA), Radu
Zărnescu (Managerul Echipei), Maria
Ştefan (Office Manager ACEEA), Maestrul Mărioara Vîrtop (Hotel Continental
Timişoara), Maestrul Nicolae Guştere (Hotel Continental Timişoara), Chef Daniel
Cheregi (Restaurant Casa Bunicii, Timişoara). România s-a confruntat cu multe echipe puternice din străinătate, mai
ales cu echipele naţionale care au tradiţie în bucătăria internaţională:
Serbia, Croaţia, Grecia, Macedonia, Bulgaria, Rusia, Polonia, Slovenia,
Muntenegru, Cipru, Italia, Austria. Finala a constat în proba de Black Box pe
echipe naţionale. La sfârşitul concursului Trofeul Golden Balkan Chef a fost
câştigat de echipa ACEEA-România. A fost primul mare succes pe plan
internaţional al organizaţiei ACEEA!
Eveniment istoric! Acesta
este primul trofeu pe care o echipă românească îl câștigă într-o competiție
internațională! România învinge toate echipele din concurs!
În 12 iunie ACEEA este invitată
în Festivalul Vlăsiei de către Andrei Filip (Primarul comunei Moara Vlăsiei,
judeţul Ilfov) să participe cu un Gastro Show. Echipa prezentă: Dr. Iulia
Drăguţ (Preşedinte ACEEA), Radu Zărnescu (Căpitan de echipă), Chef Tibi Kiss,
Chef Bereki Emoke, Chef Cristian Păpuşoiu.
Eveniment istoric! Primul
eveniment culinar din județul Ilfov transmis în direct de o televiziune
națională, Realitatea TV, primul record gastronomic internațional desfășurat în
mediul rural, sprijinit de Primăria locală!
În perioada 24 - 26 iunie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa
Munteniei în Gastronomie – Shopping Center Jupiter City, Piteşti. Au participat 40 echipe din 8 ţări
participante (România, Israel, Republica Moldova, Italia, Albania, Cipru,
Serbia, Bulgaria), public estimat: 4.000 de persoane. Evenimentul a fost
organizat de către ACEEA în parteneriat cu Jupiter City. Parteneri principali: Familia Toneli, Vegeta, Agrisol şi fundaţia „Mereu
Aproape”. Sponsori: Carrefour, Restaurantul Cornul Vânătorilor, Hotel Muntenia,
Complex Hotelier Alcadibo, Dr. Oetker. Partener media principal: Radio ZU. Live Cooking Show: Chef Odeh Abu
Elhawa (Israel), Master Chef Mărioara Vârtop (Timişoara), Master Chef Burc
Tuncel (Hotel Sheraton Tirana Albania), Chef Peter Andonia (Israel), Chef
Spiros Dimitriou (Cipru). Parada Somelierilor a fost asigurată de
către Sergiu Nedelea (Somelier), Cornelia Toma (Profesor), Marian Timofti
(Somelier), Bogdan Dumitrescu (Somelier), Cristian Grigore (Somelier), Cătălin
Băluţă (Somelier). Preşedintele juriului a fost Maestrul Burc Tuncel (Albania),
Vicepreşedinte Chef Ruven Harel (Israel).
În
perioada 17-18 martie se organizează Campionatul
Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Moldovei în Gastronomie oferită de
zahăr Mărgăritar – Iaşi, Piaţa Unirii şi Hotel Unirea. Au participat 50 echipe din 14 ţări participante (România, Finlanda,
Israel, Republica Moldova, Rusia, Italia, Germania, Arabia Saudită, Ungaria,
Suedia, Cipru, Serbia, Albania, Malta), public estimat: 10.000 de persoane. Evenimentul
a fost organizat
de către ACEEA şi Zahăr Mărgăritar în parteneriat cu Primăria Iaşi şi Hotel
Unirea, Sponsori: Restaurantul Panoramic 13, Restaurantul Cavalerul Medieval,
Grand Hotel Traian, Complex Turistic Ciric, Cotnari SA, Restaurant La Castel.
Partener media principal: CITV. Live
Cooking Show: Master Chef Cornelia Ghişoi (Hotel Aro
Palace Braşov – deserturi cu Zahăr Mărgăritar), Chef Mihai Câmpeanu (Hotel
Unirea Iaşi), Chef Gigi Fedeleş (Restaurant Cavalerul Medieval, Iaşi), Chef
Tibi Kiss (Suedia), Răzvan Cucui şi Dan Petre (Bucătăria pentru Toţi). ACEEA
lansează proiectele „Restaurantul Naţiunilor” şi Simfonia Ceaunelor”. Ambele
proiecte se adresau publicului spectator şi au fost susţinute de: Uica Mihai,
Chef Iulian Szasz, Chef Marian Moscaliuc, Chef Tiberiu Mocuţa, Echipa Naţională
Rusiei, Echipa Republicii Moldova, Cristian Nica, Chef Niculae Nicolae, Chef
Cristian Păpuşoiu, Chef Gigi Fedeleş, Chef Marian Moscaliuc Junior, Chef Mihaly
Sigety (Ungaria). Parada Somelierilor
a fost asigurată de către Sergiu Nedelea (Somelier), Cornelia Toma (Profesor),
Marian Timofti (Somelier), Bogdan Dumitrescu (Somelier), Cristian Grigore
(Somelier), Cătălin Băluţă (Somelier). Lady Chef Cornelia Ghişoi împreună cu
Zahăr Mărgăritar au susţinut mai multe cursuri pentru gospodine privind gătirea
deserturilor de casă. Zahăr Mărgăritar împreună cu ACEEA au organizat două
competiţii pentru bucătarii amatori: 1.Concursul „Peştişorul de Aur” (concurs
de reţete cu specific pescăresc), 2.Concursul „Gospodina de Aur” (concurs de
preparate conservate natural). Preşedintele Juriului a fost Chef Leon Menahem
(Israel, Preşedintele Israeli Chefs Association), vicepreşedinte Chef Guido
Debono (Malta, Preşedintele Asociaţiei Cuinare din Malta).
Gastro Show Record Culinar
Internaţional cu Odeh Abu Elhawa (Israel) şi echipa Taste of Peace (Israel): „Mâncare din
Carne de Pasăre Gătită în spirit Muscelean” – 4.500 de porţii pentru publicul spectator.
În
perioada 1 - 3 iulie se
organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Banatului în
Gastronomie – Stadionul Dan Păltinişanu din Timişoara. Au participat 38 echipe din 8 ţări
participante (România, Israel, Republica Moldova, Franţa, Islanda, Serbia,
Bulgaria, Italia), public estimat: 25.000 de persoane. Evenimentul a fost
organizat de către ACEEA în parteneriat cu Primăria Municipiului Timişoara şi
WACS. Co-organizator: Familia Toneli. Parteneri principali: Agrisol şi ANGR.
Sponsori: Vegeta, Royal Balroom, Hotel Continental, Cramele Recaş, Pensiunea
Zetas, Carm D’or, Fairy,
Fundaţia „Mereu Aproape”, Coca-Cola. Partener media principal: Radio ZU. Live Cooking Show: Master
Chef Mărioara Vârtop (Hotel Continental), Chef Odeh Abu Elhawa (Israel), Echipa
Republicii Moldova, Chef Antonio Passarelli, scriitorul Cosmin Zidurean şi
Gabriela Mariş, Echipa Taste of Peace (Israel), Chef Cristian Păpuşoiu
(Piteşti), Uica Mihai (TVR Timişoara). Gastro
Show Record Culinar Internaţional: „Cea
Mai Mare Mâncare de Fasole cu Ciolan Afumat” cu Asociaţia Naţională de
Gastronomie şi Maestrul Alexandru Nagy (director la Hotel Continental
Timişoara). În ultima echipele şi invitaţii au fost în vizită la Cramele Recaş
unde s-a prezentat vinul „Solo Quinta”, care a câştigat
Marele Premiu al celei de-a XVII-a ediţii a Concursului “Vinalies
Internationales”, desfăşurat la Paris, în perioada 25 februarie – 1 martie 2011.
Parada Somelierilor a fost asigurată
de către Sergiu Nedelea (Somelier), Cornelia Toma (Profesor), Marian Timofti
(Somelier), Bogdan Dumitrescu (Somelier), Cristian Grigore (Somelier), Cătălin
Băluţă (Somelier). Preşedintele Juriului a fost Gissur Gudmundsson (Preşedinte
WACS).
Eveniment istoric! A fost pentru prima dată în istoria României când un Preşedinte
WACS a vizitat ţara noastră!
În
perioada 21-30 august ACEEA participă în cadrul
proiectului mondial „World Chefs Tour Against Hunger”, proiect împotriva
foametei organizat în Africa de Sud: Johannesburg, Cape Town şi Nelspruit care
se desfăşoară o dată la 10 ani. La invitaţia dr. Bill Gallagher – Preşedintele
Asociaţiei din Africa de Sud, creatorul programului competiţional mondial
pentru tinerii bucătari, ACEEA a răspuns cu participarea sa în proiect alături
de încă 46 de state membre în WACS. Participarea
României s-a concretizat prin ajutorul fizic şi financiar adus programelor
pentru alimentaţia copiilor bolnavi de SIDA. În prima parte a şederii, echipa
noastră a participat la o demonstraţie stradală de amploare organizată în
cartierul Alexandra din Johannesburg alături de celălalte ţări. În următorele
zile echipa noastră a vizitat cîteva centre şcolare în care sunt copii bolnavi
de SIDA şi în care s-a gătit pentru ei. În ultima parte a proiectului, România
a format echipă cu Islanda, Israel, Germania, Arabia Saudită, Mianmar,
Emiratele Arabe Unite şi USA pentru a realiza demonstraţii culinare în diverse
centre comercile, cazinouri şi hoteluri, unde preparatele gătite live au fost
vândute la licitaţii pentru strângerea de fonduri.
În
perioada 9 -11 septembrie se
organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Polus Center
Cluj. Au participat 48
echipe din 8 ţări participante (România, Finlanda, Israel, Ungaria, Suedia,
Republica Moldova, Cipru, Serbia), public estimat: 95.000 de persoane. Evenimentul
a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Polus Center, co-organizator
a fost Zahăr Mărgăritar şi Familia Toneli. Sponsori: Vegeta, Infinity Trophy,
Brantner Vereş SA, Motel Gilău, Careffour, Best Western Fusion Hotel, Spritz
Cafe. Partener media principal: Magic Fm. Live
Cooking Show: Master Chef Ruven Harel (Israel), Maestrul Ioan Fatol (Cluj - Restaurant Marco
Polo), Spritz
Cafe (Cluj), Lady Chef Cornelia Ghişoi (Zahăr Mărgăritar), Cristian Nica
(Constanţa), Tiberiu Mocuţa (Cluj), Spyros Dimitriou
(Cipru), Master Chef Antonio Passarelli (TVR 1), Chef Jyrki Yli-Uotila
(Finlanda), Maestrul Uros Urosevic (Serbia – Hypermarket Metro Belgrad), Chef
Ruven Harel (Israel), Chef Moshe Alkobi (Israel). Gastro Show Record Mondial „Stifado
– 1.500 de porţii montate pe farfurii” cu Maestrul Tibi Kiss şi echipa
Spritz Cafe. Invitaţi speciali: Spyros
Dimitriou, Ruven
Harel, Odeh Abu Elhawa, Jyrki Yli-Uotila, Uros Urosevic, Panayotis Hadijsmeou,
Mimoza Balla, Victor Melian, Răzvan Cucui, Alexandru Nagy, Ioan Fatol, Irina
Ignat, Uica Mihai, Cosmin Zidurean, Gabriela Mariş. Parada Somelierilor a fost asigurată de
către Sergiu Nedelea (Somelier), Cornelia Toma (Profesor), Marian Timofti
(Somelier), Bogdan Dumitrescu (Somelier), Cristian Grigore (Somelier), Cătălin
Băluţă (Somelier). Preşedintele Juriului a fost Ruven Harel.
În
luna septembrie ACEEA semnează un protocol de
parteneriat cu organizaţia Israeli Chefs Association reprezentată de
Preşedintele Leon Menahem.
În
perioada 21 -23 octombrie se
organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Bucureşti la
Plazza România. Au
participat 44 echipe din 17 ţări participante (România, Finlanda, Israel,
Ungaria, Suedia, Republica Moldova, Cipru, Serbia, Rusia, Pakistan, China,
Singapore, Albania, Slovenia, Malta, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite), public
estimat: 30.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în
parteneriat cu Plaza România, co-organizator a fost WACS. Sponsori: Familia
Toneli, Agrisol, Infinity Trophy, Valencia, Salsa for You, Urban, Tefal,
Protan, Alistar Security. Partener media principal: Radio ZU. Live Cooking Show: Actorul
Justinian Radu (Restaurant Valencia Bucureşti), Chef Jyrki Yli-Uotila
(Finlanda), Ambasada Republicii Pakistan de la Bucureşti, Chef Cristian
Păpuşoiu (Piteşti – Urban Cuisine), Echipa Naţională de Bucătari a Albaniei,
Ambasada Republicii Malaezia, Echipa Chinei, Mihai Câmpeanu (Hotel Unirea,
Iaşi), Irina Hriapcă (Complex Hotelier Ciric, Iaşi), Chef Antonio Passarelli,
Chef Horia Vârlan (Prima Tv), Chef Moshe Alkobi (Israel), Chef Hai Schwartz
(Israel). Gastro Show:
- „Cel Mai Mare Szekey Gulaş” (varză cu carne) cu
Chef Tibi Kiss, echipa Spritz Cafe (Cluj) şi echipa Infinity Trophy (Bucureşti)
– 4.000 de porţii de mâncare;
- „Cel Mai Mare Ghiveci Măcelăresc” cu scriitorul
Cosmin Zidurean şi Gabriela Mariş – 2.500 de porţii de mâncare;
- „Cea Mai Mare Ciorbă de Legume” cu Uica Mihai,
Georgeta Mihai, echipa Culinar.ro.
Parada
Somelierilor a fost asigurată de către Sergiu Nedelea
(Somelier), Cornelia Toma (Profesor), Marian Timofti (Somelier), Bogdan
Dumitrescu (Somelier), Cristian Grigore (Somelier), Cătălin Băluţă (Somelier).
Preşedintele Juriului a fost Chef Ruven Harel (Israel), vicepreşedinte Elena
Shramko (Rusia).
În
perioada 1- 4 noiembrie ACEEA participă la
Campionatul Internaţional din Republica Moldova, Chişinău – Moldexpo. În Campionat s-au înscris echipe din Republica
Moldova, Rusia, Croația,
Ucraina, regiunea Perm, Azerbaidjan, Uzbekistan, Kazahstan, România, Suedia.
România a fost reprezentată de echipa compusă din dr. Iulia Drăguţ
(Preşedintele ACEEA), Radu Zărnescu (Coordonatorul echipei), Laura Stanomir
(Office Manager A.C.E.E.A.), Chef Cristi Sora (Constanţa), Chef Călin Stan
(Cluj), Chef Antonio Passarelli. Suedia a fost reprezentată de către echipa
Asociației
Culturale Euro Est Alternativ, compusă din Chef Tibor Kiss-Budai şi Chef Emoke
Berecki. Echipa A.C.E.E.A. România s-a înscris la competiție
atât în echipă, unde a participat la categoria Black Box şi a câștigat
medalia de bronz, cât şi separat. Astfel, Chef Călin Stan a obținut
următoarele distincții în cadrul categoriilor: „bucate din
pasăre” – diplomă de merit, „bucate din ciuperci” – medalia de bronz, „bucate
din pește”
– medalia de bronz, „bucate moderne” – medalia de bronz, „bucate etnice” –
medalia de argint, „bucate din paste” - medalia de bronz, „clătite” - medalia
de argint, „desert de restaurant” – medalia de argint. Chef Cristi Sora a obținut
medalia de bronz la „bucate din pasăre” și „bucate din ciuperci”,
medalia de argint la „bucate din pește” și
„bucate moderne” și medalia de aur la „bucate din paste”. Echipa
A.C.E.E.A. Suedia a obținut bronz la secțiunea
Juniori – „bucate vegetariene”, iar la secțiunea
Seniori medalia de bronz la „bucate din pui”, „bucate etnice” şi „clătite”, iar
la „bucate moderne” diploma de merit. La Black Box, cei doi membri ai echipei
A.C.E.E.A. Suedia au câștigat medalia de argint. În total, echipa
A.C.E.E.A. s-a întors acasă cu 10 medalii de bronz, 6 medalii de argint şi o
medalie de aur!
În ziua de 2 noiembrie, a doua zi a Campionatului Gastronomic Internaţional, în timp ce în
pavilionul Moldexpo se desfăşura competiția culinară, în afara acestuia a avut loc pregătirea, omologarea şi
desigur, degustarea celei mai mari porții de ”Mămăligă cu cârnăciori”. La pregătirea acestui record au ajutat
atât reprezentanții A.C.E.E.A. – Radu Zărnescu şi dr. Iulia
Drăguţ – cât şi bucătarii din Republica Moldova, ce au pregătit cu seriozitate
şi dăruire cea mai mare porţie de ”Mămăligă cu cârnăciori” gătită în Chişinău. Publicul
prezent a putut degusta din delicioasa mâncare după ce recordul a fost
omologat, numărul total de porții obținute fiind de 2 000. La eveniment au fost prezenţi atât sponsorii ce
au susţinut acest demers, cât şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei,
precum Viceministrul Economiei, domnul Octavian Calmâc, Viktor Beleaev
(Preşedintele Federaţiei de Bucătari din Rusia, Gisssur Gudmundsson
(Preşedintele WACS), Ivan Buzolic (Asociaţia de Bucătari din Croaţia),
Asociaţia Bucătarilor din Uzbekistan, reprezentanţi ai asociaţiei din Republica
Autonomă Komi (Rusia). Demersul a reprezentat un succes de care organizatorii
evenimentului s-au arătat foarte încântaţi, aceştia dorindu-şi să repete
experienţa cu ocazia următorului campionat culinar.
2012
În perioada 3 – 15 ianuarie, membrii ACEEA efectuează o
vizită de lucru în Israel la invitaţia lui Ruven Harel (Preşedintele de Onoare
al Israeli Chefs Association) şi Chef Odeh Abu Elhawa (Hotel Seven Arches
Ierusalim). Au fost vizitate mai multe bucătării şi unităţi turistice din Israel:
Hotel Sheraton (Tel Aviv) la invitaţia Maestrului Charlie Fadida, Şcoala de
Gastronomie şi Industrie Ospitalieră „Dan Gourmet” din Haifa la invitaţia lui Chef
Eitan Kisler, Hotel Ramada (Netanya) la invitaţia Preşedintelui Leon Menahem,
Centrul de Nunţi şi Evenimente din Beer Sheva la invitaţia lui Chef Itzik Haliva,
Hotel Continental din Bethlehem la invitaţia lui Chef Elias Bassous, examenul
de „Bucătar Şef” organizat în Jaffa (Tel Aviv) la invitaţia lui Chef Moshe
Alkobi, mai multe restaurante din Nazaret la invitaţia lui Leon Menahem, mai
multe restaurante din Jericho la invitaţia lui Chef Odeh Abu Elhawa şi 2 ferme
de vaci de lapte la invitaţia lui Chef Ruven Harel.
În perioada 15-16 martie, ACEEA
organizează cursuri de specilizare pentru bucătarii profesionişti în cadrul
departamentului „ACEEA Culinary Trainings”. Cursurile au fost găzduite de către
Hotel Unirea din Iaşi. În prima zi de curs s-au predat cursuri de specializare
pentru bucătărie orientală de către Chef Odeh Abu Elhawa (profesor la
Institutul Notre Dame din Ierusalim), la cursuri s-au înscris 25 de bucătari
din România. În a doua zi s-au predat cursuri de specializare pentru bucătărie
germană de către Thomas A. Gugler (Director Continental WACS, antrenorul
echipei de juniori a Germaniei, membru marcant al Verband der Köche Deutschlands
EV), la cursuri s-au înscris 27 de bucătari din România şi Republica Moldova.
În perioada 28 martie – 1 aprilie ACEEA participă în competiţia Pearl of the Sea (Biser Mora), Insula
Brac din Croaţia. În cadrul competiţiei s-au înscris peste 18 ţări, echipe de
juniori şi echipe de seniori, din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu.
Regulamentul concursului a prevăzut categorii de preparate realizate la cald,
prezentare la rece şi probă tip black box la cald pentru titlul ”Pearl of the
Sea”.
Echipa României s-a înscris la toate
categoriile obţinând mai multe distincţii: 1 medalie de aur la categoria Fish
Cold Dish, 3 medalii de argint la categoriile etnic şi preparate din pui, 9
medalii din bronz la categoriile vegetarian, paste, etnic, pui. Partea
interesantă a competiţiei a fost faptul că numărul de bucătari juniori a fost
egal cu cel al bucătarilor seniori, iar la finalul concursului s-au pozat toate
preparatele realizate de juniori, s-au expus pe un ecran şi au fost dezbătute
constructiv de către mai mulţi profesori împreună cu concurenţii tineri.
Echipa
României a deschis şi seria de demonstraţii gastronomice tradiţionale cuprinse
în programul evenimentului. La demonstraţie au participat toţi membrii
delegaţiei române realizând un meniu complet tradiţional românesc pentru 50 de
persoane. La degustări au fost invitaţi reprezentanţi din mai multe state:
Arabia Saudită, Rusia, Polonia, Slovenia, Croaţia, Serbia, Grecia, Macedonia,
Muntenegru…etc. Meniul a cuprins ciorbă rădăuţeană, prepeliţe umplute, mămăligă
cu leurdă şi clătite bănăţene. Preparatele au fost asociate cu vinuri de
Cotnari. Dintre toate spectacolele oferite străinilor s-au distins cele ale
României, Serbiei, Poloniei şi Macedoniei. Echipa
ACEEA:
Dr.
Iulia Drăguţ (Preşedintele A.C.E.E.A.), Radu Zărnescu (Coordonatorul delegaţiei, Secretar General A.C.E.E.A.), Gabriela Galben (Purtător de cuvânt al delegaţiei, Director de
Marketing la Hotel Unirea Iaşi), Gigi Fedeleş (Concurent, Executive Chef la Restaurantul Cavalerul
Medieval din Iaşi), Bogdan Lupu (Concurent, Chef la Restaurantul Cavalerul
Medieval din Iaşi), Mihai Câmpeanu (Concurent,
Directorul Restaurantului Panoramic din Hotel Unirea Iaşi), Paul Corban (Concurent,
Executive Chef al Restaurantului Panoramic din Hotel Unirea Iaşi), Remus Tomici (Concurent, Executive Chef, Resturant Casa Del Sole din
Timişoara).
În perioada 20 - 25 aprilie ACEEA este invitată de către Viktor Beleaev (Preşedintele Federaţiei
de Bucătari din Rusia) să participe cu 2 membri în juriul concursului
„Campionatul Culinar al Moscovei” în Rusia. La eveniment au participat Dr.
Iulia Drăguţ şi Radu Zărnescu. Din echipa de jurizare au mai făcut parte: Lyudmila V.
Kozlovskaja (Decan al Russian International Academy for Turism), Tamara N.
Sharova (Preşedintele Asociaţiei Culinare din Moscova), Sergey Rechkalov (Cel
mai mare bucătar al Russiei, St. Petersburg), Yana Raznikova (Maestru Cofetar
din Ecaterinburg, organizatorul competiţiei Euro-Asia).
În
perioada 25 mai – 1 aprilie ACEEA este invitată de către Akbar Umarov
(Preşedintele Asociaţiei de Gastronomie din Unzbekistan) să participe la
„Congresul Industriei de Ospitalitate din Uzbekistan” organizat în capitala
Tashkent. La Congres au mai participat şi reprezentanţii Rusiei. În cele 5 zile
s-au efectuat vizitate la mai multe centre de învăţământ şi formare
profesională din industria gastro-hotel, toate recent înfiinţate de către
statul uzbek. În ultima zi s-a vizitat pescăria cu păstrăvi aurii unde Preşedintele Rusiei,
Vladimir Putin, obişnuieşte să mănânce în delegaţiile sale la Tashkent. La
finalul şederii, reprezentanţii ACEEA şi Preşedintele Akbar Umarov au semnat un
protocol de parteneriat între organizaţii pe termen lung.
În
perioada 1 – 5 mai ACEEA reprezintă România prin participarea la Congresul
Mondial WACS organizat în Coreea de Sud la Daejeon. La eveniment au mai
participat 73 de organizaţii din diferite state membre. În cadrul şedinţelor
Preşedintele Gissur Gudmundsson a fost reales în funcţie pentru o perioadă de
încă 4 ani. ACEEA a purtat discuţii cu Board-ul proiectului „Chefs Without
Borders” privind implicarea comună în diverse proiecte internaţionale de interes
mondial. ACEEA a fost recunoscută ca fiind una din cele mai active organizaţii
pe plan internaţional din ultimii 4 ani. În a doua zi WACS împreună cu
Organizaţia Naţională de Gastronomie din Coreea au pregătit un Record Mondial –
2.024 de bucătari prezenţi într-o tribună. Recordul a fost certificat de către
„Guinness Book of Records” în direct. La proiect a participat şi ACEEA prin dr. Iulia Drăguţ şi Radu Zărnescu.
În perioada 28 mai – 1 iunie ACEEA a participat în competiţia Euro-Asia organizată la
Ecaterinburg, Rusia. În cadrul competiţiei s-au înscris peste 16 ţări, numai
echipe de seniori, din Europa şi Asia. Regulamentul concursului a prevăzut
categorii de preparate realizate la cald (proba pe echipe) şi prezentare la
rece (probă la individual). Echipa
României s-a înscris la toate categoriile obţinând mai multe distincţii: 1
medalie de aur la echipă şi 2 medalii de aur, 1 medalie de argint la
individual. ACEEA mulţumeşte partenerului Zahăr Mărgăritar pentru sprijinul
acordat în oferirea premiului în cadrul competiţiei Cupa Moldovei 2012,
respectiv susţinerea echipei Naţionale a României la competiţia Euro-Asia din
Rusia. Conform regulamentului din cadrul etapei de la Iaşi, câştigătorii Cupei
Moldovei, respectiv echipa Restaurant La Castel din Iaşi, a primit ca şi premiu
mare, din partea ACEEA şi Mărgăritar, participarea la o competiţie
internaţională din străinătate. În urma participării la Euro-Asia, bucătarii de
la Restaurant La Castel au demonstrat că sunt bine pregătiţi să reprezinte
România la orice manifestare culinară mondială! Din delegaţia României au facut
parte următorii membrii:
Dr.
Iulia Drăguţ (Preşedintele A.C.E.E.A.), Dana Buzilă (Purtător de cuvânt al
echipei Naţionale a României, Director de Marketing al Hotelului- Restaurant La
Castel din Iaşi), Executive Chef Adrian Lucian Şipoteanu (Concurent, Executive
Chef la Restaurantul La Castel din Iaşi), Chef Spitelnicu Corneliu (Concurent,
Chef la Restaurantul La Castel din Iaşi), Chef Zamfir Cristian Neculai (Concurent,
Chef la restaurantul La Castel din Iaşi).
În ziua de 1 iunie ACEEA a participat la evenimentul „Summer Fair” organizat de
Cambridge School din Bucureşti. Tematica evenimentului a fost bucătăria
tradiţională – prezentări la rece şi cald. Membrii ACEEA au prezentat o parte
din bucătăria românească în faţa celorlalte echipe, a elevilor şi a părinţilor
prezenţi. Au mai participat echipele ambasadelor din India, Arabia Saudită, Turcia,
Kazahstan, Pakistan, Egipt, Peru. ACEEA a fost catalogată de către profesorii
şcolii ca cea mai bine pregătită echipă care a participat şi gătit la festival.
Meniul a fost compus din: platouri cu preparate trediţionale reci, pâine de
casă şi diverse produse de panificaţie, mititei din carne de oaie şi vită,
sarmale cu mămăligă şi smântână de casă, sarmele de post, diverse fripturi în
spirit românesc şi câteva sortimente de deserturi (plăcinte, cozonaci,
îngheţată de casă…etc).
În ziua de 17 iunie ACEEA participă la „Festivalul Vlăsiei” organizat în comuna Moara
Vlăsiei de către Primarul Andrei Filip şi Consiliul Local. După recordul
realizat la Moara Vlăsiei în 2011, Primărul comunei Moara Vlăsiei şi ACEEA au revenit cu un nou
moment „Gastro Show” în programul
evenimentului din anul 2012, pentru
publicul spectator. Participanţii au avut ocazia să asiste la pregătirea celei mai mari tochituri româneşti,
realizată într-un ceaun de 2000 litri, preparat tradiţional asortat cu mămăligă. Reţeta
preparatului: carne de porc 220 kg, 50 kg ardei gras, 40 kg
ceapă, 40 kg morcovi, 20 kg roşii, 10 kg pătrunjel, 5 kg slănină afumată, 1 kg
usturoi, 10 L ulei, 20 legături pătrunjel verde, 2 kg sare, 2 kg piper, 2 kg
boia dulce, 1 kg chimen, 1 kg zahăr, 500 g foi de dafin, 800 kg mămăligă. Echipa ACEEA
a fost compusă din: Radu Zărnescu, Tibi Kiss, Emoke Bereki, Marcel Iorga, Uica
Mihai, Georgeta mihai, Nicolae Niculaie, Pop Gabriel.
În
ziua de 29 iunie Departamentul ACEEA
Center of Culinary Trainings împreună cu Centrul Cultural Judeţean Arad
organizează cursuri profesionale de deserturi şi preparate din panificaţie la Arad.
Cursurile au fost oferite de Maestrul Iana Raznikova (Preşedintele Asociaţiei
Culinare din Ecaterinburg Rusia) şi avut loc la Hotel Central din Arad, s-au
înscris 35 de bucătari profesionişti din regiunile Banat şi Crişana.
În
perioada 30 iunie – 1 iulie se organizează
Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Aradului în Gastronomie
oferită de Consiliul Judeţean Arad – Arad, Expo-Arad. Au participat 55 echipe din 13 ţări
participante (România, Islanda, Israel, Rusia, Italia, Germania, Arabia
Saudită, Ungaria, Suedia, Cipru, Serbia, Franţa, Finlanda), public estimat: 28.000
de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA, Consiliul Judeţean
Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad. Ca şi la celelalte ediţii, organizatorii au invitat, pe lângă specialiştii
culinari din România şi maeştri bucătari recunoscuţi la nivel internaţional.
Printre invitaţi se numără următorii: Thomas Gugler (Preşedintele Asociaţiei
Bucătarilor din Arabia Saudită, antrenorul echipei olimpice de juniori din
Germania), Reuven Harel (Preşedintele de Onoare al Asociaţiei Bucătarilor din
Israel), Jyrki Yli-Uotila (Preşedintele Eurotoques Finlanda), Panayotis Hadijsmeou (Preşedinte Euro Toques Cipru), Alexandru Nagy, Spyros Dimitriou (Asociaţia Bucătarilor din Serbia), Uros Urosevic (Vicepreşedintele
Federaţiei de Bucătari din Serbia), Dragan Unic (Vicepreşedintele Asociaţiei de
Bucătari din Suedia, Managerul echipei de Seniori a Suediei), Ragnar Fridriksson
(Office Manager W.A.C.S.), Aruna Shantha (Maestru în Arta Culinară din Dubai),
Abu Odeh Elhawa (Profesor la Colegiul Notre Dame din Ierusalim, specialist în
bucătărie orientală), Iana Rhznikova (Preşedintele Asociaţiei Culinare din
Ecaterinburg – Rusia), Leon Menahem (Preşedintele Asociaţiei Bucătarilor din
Israel)
şi mulţi alţii. Invitatul special al
evenimentului a
fost Gissur Gudmundsson (Islanda), Preşedintele
World Association
of Chefs Societies!
În
prima zi a competiţiei, respectiv ziua Preparatelor Culinare Reci (sâmbătă, 30
iunie), organizatorii au prezentat proiectul Simfonia Ceaunelor.
Proiectul s-a adresat publicului spectator prezent la eveniment. S-au pregătit 10
ceaune pentru cele 10 echipe de show. În
fiecare ceaun s-a gătit un preparat specific unei ţări, iar bucătarii au prezentat verbal în repetate
rânduri reţeta pentru public. Alături de bucătari, actorul Justinian Radu a animat atmosfera în care aceştia au prestat.
În a
doua zi a evenimentului, respectiv ziua clasei Gătit în Aer Liber (duminică, 1
iulie), Maestrul Tibi Kiss a realizat un nou record Gastro Show: „Cea Mai Mare Tocană Arădeană din Carne de Porc”, iar Uica Mihai a
realizat Gastro Show-ul: „Sandwich-ul Etniilor” care a avut o lungime de 100 de
metri liniari, câte 10 metri pentru fiecare etnie prezentă: români, evrei,
maghiari, cehi, romi, sârbi, bulgari, ucraineni, sloveni şi germani. Preşedintele
Juriului a fost Gissur Gudmundsson (preşedintele WACS), vicepreşedinte a fost
Dragan Unic (Suedia).
În
perioada 3 - 10 iulie Departamentul
ACEEA Center of Culinary Trainings coordonat de dipl. eng. Liliana Homocea împreună
cu Grand Hotel Traian din Iaşi au organizat cursurile: „Management
Hotelier” şi „Bucătărie Internaţională” cu Maestrul Spiros Dimitriou din Cipru
şi Vladana Dimitriou din Serbia. La cursuri au participat 20 de bucătari
profesioniști de la Grand Hotel Traian, Hotel Best Western Gura Humorului şi
Hotel Best Western Botoşani.
În
perioada 18 – 21 iulie ACEEA a fost invitată în Israel de către
Chef Moshe Alkobi cu ocazia aniversării a 50 de ani de activitate în industria
ospitalieră. Membrii organizaţiei noastre au vizitat mai multe hoteluri (Hotel King
Solomon Palace, Hotel Hilton, etc) şi bucătării din staţiunea Eilat la invitaţia
Maestrului Michel Benchetrit (cel mai renumit Master
Chef din industria culinară a turismului israelian).
În
perioada 26 – 27 iulie ACEEA organizează primele antrenamente
practice cu Echipa Militară de Bucătari a României ce urmează să participe la
Olimpiada Mondială de Gastronomie de la Erfurt (Germania) în luna octombrie
2012. Echipa a fost formată din următorii membri: Radu Zărnescu (Team Manager),
Master Chef Gabriel Sabadiş (Căpitan), Chef Marian Misirgic (concurent), Master
Chef Mărioara Vârtop (concurent), Chef Remus Tomici (concurent). Antrenamentele
au fost realizate la Restaurantul Salon Marem din Arad.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu