Organizatorii evenimentului:
Polus Center Cluj, Zahăr Mărgăritar, Asociaţia Culturală
Euro Est Alternativ, World Association of Chefs
Societies
În perioada 8 septembrie – 9
septembrie 2012, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ
impreuna cu Polus Center Cluj vor organiza Campionatul Internaţional de
Gătit în Aer Liber,
Cupa Polus Center, Ediţia VII.
Ca şi la celelalte ediţii,
organizatorii au invitat, pe lângă specialiştii culinari din România şi maeştri
bucătari recunoscuţi la nivel internaţional. Printre invitaţi se numără
următorii: Chef Reuven Harel (Israel), Preşedintele Leon Menahem (Israel
– Israeli Chefs Association), Master Chef Spiros Dimitriou (Serbia), Echipa
Naţională Culinară din Coreea de Sud, Akbar Umarov (Uzbekistan), Echipa
Naţională a Croaţiei, Echipa Naţională a Macedoniei, Maestrul Jyrki Yli-Uotila (Finlanda), Profesor Constantinos Psindros (Cipru).
Specialişti din lumea
vinului: Somelier Sergiu Nedelea (Ambasador al Asociatiei Somelierilor
Europeni in Romania si Iudex in Vinuo - Ordinul European al Cavalerilor
Vinului), Profesor Cornelia Toma (Formator de
somelieri), Somelier Cristian Grigore, Somelier Bogdan
Dumitrescu, Somelier Cătălin Băluţă (toţi invitaţii sunt
membri ai Ordinului European al Vinului). Cupa Somelierilor va fi oferită
de Agenţia de Somelieri Winetaste.ro – Sergiu Nedelea.
Evenimentul se adresează atât
bucătarilor profesionişti, ce au mai participat şi la alte competiţii
gastronomice şi au experienţă în acest domeniu, cât şi amatorilor care gătesc
din plăcere şi vor să facă parte din această minunată experienţă. Regulile sunt
în conformitate cu standardele World Association of Chefs Societies, Asociaţia
Culturală Euro Est Alternativ fiind membră a acestei organizaţii, evenimentul
este certificat şi respectă întocmai cerinţele existente la nivel
internaţional. Într-o astfel de „întrecere a celor mai bune bucate”, toată
lumea are de câştigat şi, cel mai important, de învăţat!
A.C.E.E.A. lansează Mega Show-ul „Masters of Flames - Hells
Kitchen & Angels Lounge” Powered By Zahăr Mărgăritar
Hells
Kitchen. În cadrul show-ului se vor găti cca. 2.800 de litri (cca. 6.500
porţii) de mâncare pentru publicul spectator. Mai multe echipe de bucătari vor
prezenta diverse reţete gătite la cazan şi grătar în spirit „diavolesc” şi vor
folosi următoarele ingrediente: carne roşie (porc, viţel, oaie, capră) cu os cu
tot, de preferinţă cap, picioare, ciolane, coaste, gâturi şi gheare de pui, ori
de altă pasăre. Legumele vor fi de culoare roşie: tomate, ardei kapia, ardei
gras, gogşar, ceapă roşie, sfeclă, varză roşie etc, iar condimentele puternic
picante şi iuţi.
Sosurile şi zemurile obligatoriu se vor
prezenta cu o tentă sângerie. Se va găti la flacără puternică şi temperaturi
înalte, la ceaun şi la grătar.
Personajele show-lui:
Şeful Dracilor Lucifer (Tibi Kiss), Moartea cu Coasa (Uica Mihai), Călăul
(Stan Călin), Demonul Sufletelor Animale (Cristian Păpuşoiu), Demonul
Sufletelor Umane (Marcel Iorga), Demonul Legumelor (Alex Cârţu), Demonul
Focului (Lungu Iris), Demonul
Întunericului (Moghazehi
Mehrzad), Demoniţa Gastronomiei (Surpriza evenimentului).
Angels
Lounge. Alte echipe vor prezenta un bufet compus din deserturi de
bucătărie, deserturi de cofetărie ori patiserie, milk shake-uri, creme,
sorbeturi care vor avea în componenţă obligatoriu zahăr, miere şi lapte, iar
culorile dominante ale produselor vor fi alb, roz, albastru deschis. Se va găti
la flăcări de gaz blânde ca temperatură, fără exces de fum, la ceaun şi la
tigaie, fără grătar şi flacără deschisă. Preparatele vor fi specifice
poveştilor din rai (deserturi cu miere de albine, lapte dulce, fructe).
Personajele Show-ului:
Îngerii (Maestrul Cornelia
Ghişoi, Şipoş Dorel, Tiberiu Mocuţa, Nicolae Niculae, Ozana Bujdei, Rista Claudia,
Gigi Fedeleş + 5 ajutoare de bucătari), actori (5 pers), Şeful Purgatoriului
(Prezentatorul Justinian Radu).
Ambele tabere vor fi amplasate faţă în
faţă pentru diverse dueluri verbale în timpul realizării show-lui. Alături de
bucătari va fi o echipă de actori care va anima atmosfera. Toate persoanele
implicate vor fi echipate în costume de show (draci, îngeri…etc.), iar armele
personajelor vor fi adaptate în instrumente de gătit (ex. cu furca dracului se
vor prăji frigărui, coasa morţii se va folosi pentru felierea cărnii, cu
suliţele îngerilor se va întoarce carnea pe grătar). În centrul acţiunii va fi
amplasat marele CAZAN AL PURGATORIULUI (1.600L) pictat cu diverse imagini,
locul în care actorii vor juca rolul celor care au păcătuit, iar acum sunt la
Judecata de Apoi – publicul va vota pentru ei dacă merită să meargă în tabăra
îngerilor sau în cea a dracilor. La sfârşitul demonstraţiei toată lumea
prezentă va degusta gratuit din preparatele gătite în ambele tabere.
Programul Evenimentului
Vineri, 7 septembrie 2012
18,00 – Festivitatea de
deschidere a competiţiei
19,00 – Gastro Show cu: Rista
Claudia (Banat), Chef Odeh Elhawa (Israel), Maestrul Cofetar Şipoş Dorel
(Târgu Mureş)
(Târgu Mureş)
20,15 – Degustare de vinuri
21,00 – Concert de jazz
22,00 – Dj, Music & Dance
Party
Sâmbătă, 8 septembrie 2012
8,00 – Înscrierea concurenţilor
9,00 – Preluarea standurilor de către concurenţi
11,00 – Startul competiţiei de
preparate culinare reci
11,30 – Jurizarea concurenţilor
13,00 – Mega Gastro Show „Hells
Kitchen & Angels Lounge” partea 1 – Cazanele
14,30 – Încetarea competiţiei,
deliberarea juriului
16,00 - Prezentare a Echipei
Olimpice Regionale a României (Moldova) –
Meniul pregătit pentru Olimpiada de
la Erfurt (Germania – octombrie 2012)
18,00 – Parada Somelierilor
(Federaţia Somelierilor România)
18,30 – Demonstraţie cu
Maestrul Antonio Passarelli
19,30 – Demonstraţie Cu
Maestrul Cristian Tufeanu – Bucătărie Japoneză
20,30 – Decernarea premiilor
21,30 – Concert cu formaţia
Sensor
22,30 – Încetarea programului
Duminică, 9 septembrie 2012
8,00 – Înscrierea concurenţilor
9,00 – Preluarea standurilor de către concurenţi
10,00 – Startul competiţiei de
gătit în aer liber
13,00 - Mega Gastro Show „Hells
Kitchen & Angels Lounge” partea 2 – Grătarul Uruguayan
14,00 – Jurizarea concurenţilor
15,00 – Prezentare a Echipei
Olimpice Militare a României – Meniul pregătit pentru Olimpiada de la Erfurt
(Germania – octombrie 2012)
16,00 – Încetarea competiţiei,
deliberarea juriului
16,15 – Demonstraţie cu
Maestrul Cornelia Ghişoi (Mărgăritar)
17,00 - Demonstraţie cu Echipa Master Chef
18,00 - Demonstraţie cu Echipa Naţională de Bucătari
din Corea
19,00 – Parada Somelierilor
coordonată de Sergiu Nedelea
20,00 - Decernarea premiilor
20,30 – Concert cu formaţia
A.L.I.A.S.
22,30 – Încetarea programului
A.C.E.E.A. prezintă echipele olimpice româneşti care vor participa la Olimpiada Culinară Mondială de la Erfurt, 6-9 octombrie 2012, Germania. Toţi clujenii vor avea ocazia să vadă live meniurile cu care echipele vor reprezenta România la Olimpiadă în concurs alături de alte 90 de state!