European Summit - Sibiu 2019

European Summit - Sibiu 2019. Summit of Flavours - SRGE 2019, Euro-Toques România, ACEEA, Restaurant Pardon Cafe Sibiu

Anul 2019 a avut încă o mare însemnătate pentru Sibiu, pe lângă titlul de Regiune Gastronomică Europeană, a fost și gazda summit-ului reprezentanților țărilor europene, Președinți de Stat și Premieri în cadrul unui summit informal, sub stindardul deținerii Președinției Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019.

eugen iordănescu, radu zărnescu, giovani conte

La inițiativa Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică și sub implicarea Președintelui Euro-toques România, Radu Zărnescu, pe strada Cetății din Sibiu s-a desfășurat ”Summit of Flavours”. Membrii ai Asociațiilor ACEEA și Euro-Toques România au oferit o adevărată desfătare a simțurilor tuturor cetățenilor Sibiului, turiștilor, dar și delegațiilor oficiale ale țărilor participante. În fiecare zi, între 6 și 10 mai au fost pregătite rețete specifice țărlor europene, preparate reprezentative culturilor gastronomice ale acestor țări. Succesul manifestării s-a concretizat prin minunatul feedback oferit de Ambasadori, Premieri, Președinți de Stat, oameni simpli care au descoperit universuri culinare diferite, dar și similare, într-o diversitate de savori!

echipa sibiu summit 2019

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, la 9 mai 2019, a avut loc, la Sibiu, Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.Evenimentul s-a va desfășurat în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu.Summit-ul informal a fost găzduit de către Klaus Werner Iohannis, Președintele României, statul care deținea în anul 2019 Președinția Consiliului Uniunii Europene. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat reuniunea. La Summit-ul informal de la Sibiu au participat șefi de stat sau de guvern din statele membre UE, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Liderii UE au discutat despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024. Aceștia au făcut schimb de opinii cu privire la provocările și prioritățile cu care se va confrunta UE în următorii ani. Discuțiile de la Sibiu s-au bazat pe o notă a Agendei liderilor elaborată de președintele Tusk și au fost structurate în două părți: una dedicată dimensiunilor externe, cealaltă consacrată dimensiunilor interne.

chef radu zarneescu

Cu ocazia Summit-ului European de la Sibiu Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană împreună cu organizațiile profesionale   Euro-Toques România și Asociația Culturală Euro Est Alternativ au organizat evenimentul culinar Summit of Flavours, manifestare gastronomică cu scopul de a promova produsele locale și regionale. 

chef radu zărnescu

În cadrul proiectului au fost invitați Maeștri Bucătari, tineri elevi și studenți din industria ospitalieră și producători locali, care timp de cinci zile au gătit și prezentat produse culinare pentru o parte dintre președinții statelor europene, euro-parlamentari, miniștri, ambasadori, în jur de 900 de jurnaliștii internaționali prezenți la Sibiu și pentru invitații speciali din România. Președintele Euro-Toques, Radu Zărnescu a pregătit un meniu creativ pentru a evidenția și promova ingredientele din județul Sibiu. Printre rețetele de succes s-au numărat “Turnul Dulgherilor” fel de bază care conține pastrama de oaie din Mărginimea Sibiului, leber din ficat de porc produs de Dan Limbășan (crescător și procesator din carne de porc Mangalița), sos din ceapă roșie, praz prăjit și sos din brânză de capră cu mărar, Ceafă de Taur Black Angus de la ferma Karpaten Meat din Marpod cu piure din sfeclă roșie și prune afumate, sos din brânză de oaie maturată cu leurdă, trufe de Transilvania și fructe de pădure.

 
Rețeta care a atras cel mai mult atenția invitaților a fost “Tolba Summit-ului” preparat creat special de către Radu Zărnescu pentru invitații manifestării: vezică de taur, pastramă de oaie, piept de gâscă, pulpă de rață, morcovi, ceapă albă, țelină și cartofi din Avrig. Toate tipurile de carne au fost condimentte și puse în vezica de taur după care aceasta a fost strâns legată bine astfel încât să nu pătrundă aerul sau apa. După legare s-a fiert timp de minim 3 ore într-o supă de legume, iar la final cele 4 feluri de carne au fost scoase din vezică și montate pe farfurii moderne. Cei mai impresionați degustători au fost Donald Franciszek Tusk (Președintele Consiliului European), Giuseppe Conte (Premierul Italiei), Excelența Sa doamna Jiang Yu (Ambasadorul  Republicii China în România).


Live Cooking Show cu Chef Marius Rafa 
Un alt punct de atracție pentru invitați l-a reprezentat standul de Live Cooking Show al Restaurantului Pardon Cafe al cărui protagonist a fost Marius Rafa, cel care a gătit o serie impreionantă de preparate din meniul à la carte al unității. Unul dintre invitații săi a fost Giuseppe Conte, Prim Ministrul al Italiei, care a degustat din toate produsele împreună cu delegația care îl însoțea. Giuseppe Conte a fost plăcut surprins de scoicile din Marea Neagră și de felul în care Chef Marius Rafa le-a gătit. 





Un punct media live a fost studioul Radion France International din care s-au transmis știri și informații despre desfășurarea evenimentelor din cadrul Summit-ului European de la Sibiu. Redactorii aflați la Sibiu au realizat mai multe emisiuni în direct despre activitatea echipei de bucătari formată din membrii Euro-Toques România, ai Asociației Culturale Euro Est Alternativ, a Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică 2019, organizatorul evenimentului Summit of Flavours și a invitaților prezenți la Sibiu (demnitari, jurnaliști). Imaginea de mai sus reprezintă un cadru din prima emisiune radio în care au fost invitați Eugen Iordănescu (Coordonatorul SRGE), Alin Chipăilă (Președintele Asociației Județene de Turism Sibiu), Dr. Iulia Drăguț (Președintele ACEEA), Chef Marius Rafa (Euro-Toques), Radu Zărnescu (Preșdintele Euro-Toques România). 



Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și sprijinit evenimentul nostru! Mulțumim colegilor noștri: Marius Rafa, George Trofăr, Adrian Baciu, Violeta Popescu, Marian Bugheanu, Mircea Toderaș, Thomas Pluntke și Radu Zărnescu. Felicitări domnului Eugen Iordănescu, coordonatorul SRGE 2019, pentru organizarea momentelor și a programului!
Euro-Toques România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu