Statiunea Eilat

Staţiunea Eilat, perla litoralului din Israel!

Aflată la extremitatea sudică a ţării în Golful Eilat cu ieşire la Marea Roşie, Eilat este cea mai frumoasă staţiune din circuitul turistic al Israelului
Vedere panoramică a staţiunii realizată de pe Hotelul King Solomon, de la etajul 12

Recent am fost invitaţi în Israel de către prietenul nostru Chef Moshe Alkobi, un celebru maestru  în arta culinară, la petrecerea sa motivată de împlinirea a 50 de ani de activitate în domeniul gastronomiei. Invitaţia a fost valabilă pentru trei zile, iar idea lui Chef Moshe de a ne petrece timpul împreună în staţiunea Eilat de la Marea Roşie a fost genială! 
După ce am aterizat la Tel Aviv, am pornit la drum (cca. 400 km) spre Eilat, locul unde urma să am o mare surpriză.
Chef Moshe la volanul autoturismului său care ne-a dus cu bine prin Deşertul Iudeilor spre destinaţie
"Love me tender" sau .... fata morgana?
O scurtă pauză în deşert la 48 de grade...
Alături de Chef  Moshe aproape de Masada, Marea Moartă şi Eilat...

 Chef Moshe a descoperit în deşert o motocicleta englezească Norton din anii 40!

Hoteluri de lux şi servicii hoteliere de înaltă calitate
Spre seară am ajuns cu bine la destinaţie... Hotelul King Solomon Palace din Eilat, 
unitate clasificată la 5 stele, spaţiul unde am fost cazaţi timp de 3 zile.
În partea de jos a fotografiei se pot observa 3 restaurante (salonul VIP, salonul cu specific Italian şi Mike's Pub)















Vedere spre hotelurile de pe malul mării (Imagine realizată de la etajul 11 al hotelului King Solomon)

Eilat este un oraş din extremitatea sudică a Israel-ului, un port aglomerat de iahturi şi bărci de agrement, dar în acelaşi timp şi o staţiune populară aflată în nordul Mării Roşii în Golful Eilat. Oraşul cu o populaţie de aproape 50.000 de locuitori se învecinează în sud cu satul egiptean Taba, în est cu portul iordanian Aqaba şi la sud est, peste golf, cu Arabia Saudita. Climatul arid al regiunii este îmblnzit de vecinatatea mării. Plajele, viaţa de noapte şi peisajele deşertice fac din oraş o atractivă destinaţie turistică. Eilat oferă o varietate de locuri de cazare de la hostel-uri şi hoteluri luxoase, pană la case tradiţionale ale beduinilor.
Toate hotelurile au camere mari (minim 20mp), prevăzute cu sisteme de aer condiţionat şi balcoane mari tip terasă orientate spre mare. În fiecare hotel găseşti piscină pentru adulţi şi copii, minim 3 restaurante cu specific diferit, centru spa, magazine numai cu marfă de calitate, parcare şi terenuri de sport, terase la ultimul etaj, saloane VIP, saloane pentru divertisment (spectacole, proiecţii de filme, concerte, spectacole karaoke), studio foto, club sau discotecă...etc, în general cam tot ce îţi doreşti când eşti în concediu.
Hotelul Royal Beach (5 stele), cel mai mare hotel din staţiune.
Toate drumurile din staţiune sunt mărginite cu vegetaţie exotică.
Radu Zărnescu, Dr. Iulia Drăguţ, Leon Menahem (Preşedintele Asociaţiei Bucătarilor din Israel), Chef Moshe Alkobi, Chef Michel Benchetrit (cel mai renumit Master Chef din Turismul Israelian)
Momentul oferirii distincţiilor din partea asociaţiei noastre
Staţiunea Eilat, o Oază de vegetaţie în plin deşert!
Sunt de apreciat eforturile care au fost depuse pentru a ridica acestă oază de verdeaţă pe un teren nefertil, plin de pietre şi nisip unde clima este total neprielnică Staţiunea este construită în plin deşert arid, iar pentru a crea un ambient vegetal a fost adus pământ special pentru plante. Toate plantele au sisteme de irigare la rădăcină, aspect vizibil de altfel când te plimbi pe aleile dintre hoteluri (când te abaţi de la drum trebuie să fi atent pe unde calci). 
Dan Hotel (5 stele) împrejmuit de curmali, inclusiv pe balcoanele de la
etaje sunt diverse plante exotice pentru ambientare
Plaja publică a staţiunii, la ultimul palmier din imagine este graniţa cu Iordania,
iar munţii din spate sunt în Iordania. Pe plajă găseşti diverse servicii de agrement: închiriat bărci sau iahturi, costume pentru scufundare, şcoli pentru scufundări, închiriat umbrele sau saltele, în general cam tot ce ţine de agrementul unui litoral, în niciun caz nu vei întâlni comercianţi ambulanţi care vând porumb fiert, 

seminţe prăjite sau hamsii!
Terasele camerelor sunt mari, unele ajung să depăşească chiar şi suprafaţa camerei,  
peste 20mp şi sunt pline cu vegetaţie.
Acestă caracteristică este întâlnită la toate hotelurile din staţiune, 

indiferent de nivelul lor de clasificare.
Terasele Hotelului King Solomon Palace, în planul doi lângă Marea Roşie este Hotelul Hilton
Agrement la Marea Roşie
O parte dintre metodele de agrement care pot fi accesate sunt: privitul pasarilor (Eilat se află pe principala rută de migraţie a păsărilor din Africa spre Europa), plimbări cu cămila, scufundări pentru admiratul coralilor, florei si faunei, înot cu delfinii, înot printre peştii exotici, vizitarea observatorului marin subacvatic Coral 2000, vizionarea a mii de specii de peşti exotici la aquarium, vizionarea rezervaţiei de rechini, scufundări cu submarinul, plimbări cu barca sau iahtul, snorkeling, schi de apă...etc. Comparativ cu serviciile de agrement de pe litoralul românesc care de fapt nu mai există de mult, în Eilat nu ai cum să te plictiseşti. 
Iulia împreună cu prietenii noştri înainte de scufundarea cu submarinul

Observatorul marin subacvatic Coral 2000
Corali văzuţi din observatorul marin subacvatic
Diverse specii de peşti exotici şi rechini.  
Iulia alături de familia Alkobi la Aquarium
Mâncare, Shopping, Agrement hotelier
Mâncarea este foarte bună în comparaţie cu alte locuri din Israel sau cu alte staţiuni. În Eilat întâlneşti foarte mulţi bucătari profesionişti care ştiu să pregătească cu simţ de răspundere diverse preparate internaţionale. Materia primă este în permanenţă proaspătă şi nu se deviază de la calitate. Expunerea pe platoruri este ca şi în competiţii, iar gustul delicios. Michel Benchetrit, executive chef la King Solomon, are în subordine 4 restaurante şi este zilnic pe baricade alături de echipa lui. Este angajat de peste 29 de ani şi a învăţat mai multe generaţii de bucătari cum să presteze servicii de bucătarie la cel mai înalt nivel. La o scurtă discuţie cu el am aflat că în fiecare lună achiziţionează în jur de 4 tone de carne de vită importată din Irlanda, un consum destul de mare dacă ne gândim că pe lângă carne mai există peşte, fructe de mare, legume, condimente, sosuri, uleiuri şi multe alte ingrediente necesare. Mâncarea se găseşte numai în restaurante, pub-uri sau la terase open air ataşate hotelurilor. 
Stânga - Somon cu ciuperci, grăsime de peşte, legume şi sos de trufe.
Dreapta - Muşchi de vită (import din Irlanda) cu ciuperci, cartofi şi sparanghel.

Preparatele sunt bine aranjate pe platourile de porţelan 
(mâncare se expune numai pe suporturi de porţelan sau sticlă).






O variantă de mic dejun:
Sandwich cu ou şi legume, 2 salate, brânză de capră, salată de ton, cremă de iaurt, dulceaţă de căpşuni, humus, cremă de avocado, sos pesto şi icre...toate împreună cu o cafea sau un ceai puternic 
Carne de pui cu legume, salată şi dressing de soia
Interior de restaurant...simplu şi elegant! 
Meniu tip fast food: muşchi de vită american, ceapă roşie, sparanghel, sos de roşii şi cartofi prăjiţi...
Râşniţele sunt din lemn, mari şi merg perfect!
Shopping-ul este ca la mall, numai magazine cu marfă de calitate şi brand-uri celebre, ex: Helen Stern, Diesel, Levis, Arena, Puma, Adidas, Mont Blanc, Dead Sea Factory, Ahava, Converse, Nike....nu există comercianţi ambulanţi şi nu se comercializează baloane, căţeluşi din pluş cu baterii, souveniruri din plastic chinezesc, şlapi din burete sau pantofi din carton lăcuit. În toate magazinele şi restaurantele sunt staţii de muzică şi se ascultă doar jazz, rock clasic, soul sau R&B.
În Eilat nu există comercianţi care vând produse în tarabe, dughene, pe mese de piaţă sau în standuri cu rafturi din placaj, găseşti numai magazine de firmă organizate la baza marilor hoteluri cu deschiderea la mare. Imaginile surprinse îmi aduc aminte de staţiunea Neptun în anii 80...şi la noi era ceav similar...curăţenie, magazine, 
restaurante cu program de concerte live, fără tarabe, fără dughene şi manele
Piscina Hotelului King Solomon. Toate bazinele sunt bine întreţinute şi dispun de toate serviciile posibile: garderobă, bar exterior, bar interior, restaurant, entertainment, umbrele, saltele, fotografi, salvamari...în afară de baruri şi restaurante totul este free, bineînţeles numai dacă eşti cazat...nimeni nu îţi cere bani sau taxe, 
personalul îţi zâmbeşte şi nu are poziţie ostilă faţă de clienţi. În cadrul Hotelului King Solomon 
am întâlnit  persoane angajate de peste 28 de ani!!!
Piscina şi portul de agrement văzute de pe acoperişul hotelului
Moshe şi Marcelle Alkobi la cină în ultima seară  
Era să uit... după portul de agrement se vede aeroportul din Eilat. Pista desparte staţiunea de oraşul port  (staţiunea în jumătatea din spre Iordania şi oraşul în jumătatea din spre Egipt). Este prima staţiune întâlnită care are aeroportul în mijlocul ei! Mi s-a părut o idee genială! Din locul unde mă aflam şi până la aeroprot am mers cu maşina maxim 4 minute! Există curse spre Tel Aviv la fiecare 60 de minute, iar timpul de zbor este de 40 minute. Seara după orele 23,00 se închide traficul aerian pentru a nu deranja clienţii aflaţi la mare.
Radu Zarnescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu