Chile 2010

Congresul World Association of Chefs Societies - Santiago 2012

O călătorie la capătul pamântului în slijba gastronomiei mondiale!
Cel mai frumos eveniment al anului 2010 pentru gastronomia intrenţională a fost congresul WACS organizat în Santiago (Chile) şi găzduit de Asociaţia de Bucătari din Chile (A.C.H.I.G.A.). Reuniunea internaţională s-a aflat la a 34-a ediţie. La manifestare a participat şi delegaţia Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ prin dr.Iulia Drăguţ – Preşedintele A.C.E.E.A. şi Radu Zărnescu – Coordonatorul competiţiei Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber.

Munţii Anzi văzuţi din avion - o privelişte superbă! În prim-plan se vede coasta cu vârfuri peste 4.500 m altitudine
Intrarea în Santiago din spre Valparaiso - imagine de pe podul care s-a prăbuşit în urma cutremului din 27 februarie 2010, la 30 de zile după plecarea noastră
La data de 27 februarie 2010,  ora UTC 6:34, a avut loc un cutremur intens cu intensitatea de 8,8 la 92 km nord-est de Concepción în regiunea del Maule, Chile. Acesta a fost unul dintre cele mai intense cutremure care au avut loc în ultimii 50 de ani în Chile, fiind clasat pe locul cinci după intensitate pe glob. Președintele Michelle Bachelet a declarat în regiune starea de urgență.  După declarația președintelui Bachelet, ca. 2 milioane de oameni au suferit direct sau indirect de pe urma cutremurului.


Lucrările Congresului au fost deschise de către Preşedintele WACS, Gissur Gudmundsson ,după care gazdele evenimentului Jaqueline Rodriquez Echevarria şi Fernando A. De la Fuente Espina , Managerul General şi Preşedintele Asociaţiei din Chile A.C.H.I.G.A au prezentat raportul de organizare al Congresului şi au primit distincţii toţi cei care s-au remarcat prin activitatea lor de-a lungul ultimilor doi ani. Delegaţiile Norvegiei şi Turciei şi-au depus candidatura pentru găzduirea Congresului în 2014. 
Preşedintele WACS, Gissur Gudmundsson (stânga), gazdele evenimentului Jaqueline Rodriquez Echevarria şi Fernando A. De la Fuente Espina (dreapta), Managerul General
şi Preşedintele Asociaţiei din Chile A.C.H.I.G.A



Iulia în curtea Castelului Hidalgo la recepţia de iaugurare a congresului. În curtea castelului Hodalgo s-au filmat câteva scene din a treia ecranizare a filmului Zorro (1974 - anul în care eu m-am născut),
cu Alain Delon în rolul principal
La ceremonia din Castelul Hidalgo au fost invitaţi o seamă de personalităţi din lumea politică a republicii Chile, incusiv doamna Verónica Michelle Bachelet Jeria, Preşedintele Republicii Chile!
Iulia împreună cu Preşedintele Republicii Chile, doamna Michelle Bchelet, Ministrul Agriculturii şi Ministrul Turismului din Chile, două personaje care au sprijinit consistent evenimentul (nu ca şi ministerele din România)







În a doua zi a început cu întrunirea continentală la care au fost prezenţi toţi preşedinţii de asociaţii din statele membre WACS. A urmat ceremonia de deschidere şi discursurile Directorilor Continentali , scrisoarea deschisă A.C.H.I.G.A. , prezentarea candidaturilor viitoarelor state membre, votarea organizaţiilor aderante şi defilarea Naţiunilor care au avut loc în Salonul Grand de la Casa Piedra.

Tot în cea de a doua zi, am efectuat o excursie la ţară, la vreo 30 km de Santiago şi am mâncat într-o sală de nunţi! Spaţiul era foarte asemănător cu un cort de nunţi tipic românesc.
Pe tavan sunt zeci de steaguri! Chilienii sunt foarte naţionalişti! Bravo lor!


















În Chile nu există Programul Rabla








O altă imagine ruptă din filmele cu Zorro! Centrul vechi al comunei








Advertising rural....toate reclamele la ţară sunt pictate direct pe ziduri








O afumătoare foarte veche (cca. 80 deani) în curtea unui sătean





Casă ţărănească veche - geamurile sunt foarte interesante!




A treia zi de congres!
Toţi directorii de comitete şi-au depus rapoartele de activitate în faţa preşedintelui Gissur Gudmundsson.Toţi membrii WACS şi-au votat „Căpeteniile”: Directorii Continentali, membrii Comitetului de conducere. În Europa Centrală este votat Dl. Miroslav Kubec în calitate de Director Continental . Dl. Miroslav Kubec acceptă invitaţia de a participa la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber – Etapa Bucureşti, 2010. Maestrul Cornelia Ghişoi a participat în Salonul Polo la lucrările femeilor din Organizaţie.
Iulia la pauza de masă

















Isla Negra (ultima reşedinţă a lui Pablo Neruda)
Am vizitat casa de vacanţă a scriitorului Pablo Neruda din Isla Negra la marginea Oceanului Pacific!
Pablo Neruda (pseudonimul lui Neftalí Ricardo Reyes Basoalto) (nascut la 12 iulie 1904 şi decedat la 23 septembrie, 1973), poet și om politic chilian, consul în Spania, Japonia şi Chiona, ambasador la Paris, premiul "Cununa de aur" a Reuniunii Internaționale a Poeților din orașul iugoslav Strunga; Premiul Internațional Lenin "Pentru întărirea păcii între popoare", laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971.
Casa celebrului scriitor Pablo Neruda

Imaginea lui Pablo Neruda la intrarea în muzeu


Iulia lângă mormântul scriitorului










Asta era priveliştea pe care scriitorul o admira zilnic! Aşa să tot scri romane şi poezii...






























Gala Dinner la podgoria Concha Y  Torro
Am trăit ca să o văd şi pe asta! Gala Dinner la cea mai mare podgorie din America! Concha Y Torro este printre primele 5 podgorii din lume, suprafaţa viticolă este de aproximativ 8.750 hectare. Varietatea soiurilor de struguri cultivaţi sunt: soiuri albe (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Gewurtztraminer) şi soiuri roşii Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere). La masă am testat următoarele vinuri: Marqués de Casa Concha Chardonnay, Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon şi Sauvignon Blanc, vinuri foarte bune!
Pregatirile pentru o cină specială! 1.000 de persoane...toţi specialişti în gastronomie!
















Toată lumea a asistat la o demonstraţie de călărie cu cele mai puternice rase de cai autohtone!












Colegii noştri Luminiţa Achimescu şi Dumitru Burtea împreună cu o familie de
ţărani chilieni îmbrăcaţi în costume naţionale


















Castelul Concha Y Torro






A cincea zi a Congresului şi ultima, 28 ianuarie 2010
În ultima zi a Congresului, norvegienii au fost câştigătorii organizării lucrărilor Congresului în 2014. Prânzul a fost oferit de Asociaţia Bucătarilor din Koreea, care sunt organizatorii următorului Congres, în 2012.
Masa de prânz oferită de echipa South Korea, ţara care va găzdui următorul congres WACS în 2012




















Podgoria Tarapaca
Vizită organizată de către prietenul nostru Ciprian Banciu.

În timp ce alţii munceau la congres, eu am decis să mai văd o podgorie celebră care nu trebuie ratată dacă tot am ajuns la capătul lumii. Bineînţeles că în urma descrierilor lui Ciprian Banciu, un mare pasionat de vinuri căruia îi curge comerţul prin vene, am fost nerăbdător să văd minunăţia de podgorie, spaţiul de unde pleacă unul dintre cele mai renumite vinuri de clasă mijlocie, Misiones de Rengo.
Casa de oaspeţi a podgoriei Tarapaca

















Salonul de primire din casa de oaspeţi

















Am degustat următoarele vinuri: Sauvignon Blanc (2007, 2008, 2009), Carmenere (2009), Carmenere Reserva (2008), Carmenere Cuvee (2007), Cabernet Sauvignon Reserva (2007), Cuvee Carmenere (2006, 2008). Toate soiurile au fost excelente!
Misiones de Rengo




Pivniţele Tarapaca


















La sfîrşitul vizitei ne-au plimbat cu trăsurile prin plantaţiile cu vie









Vizita la ambasada Turciei din Santiago
Preşedintele Federaţiei de Bucătari din Turcia,  Ialcin Manav, ne-a invitat la o petrecere organizată de către ambasadorul Turciei în cinstea relaţiilor bilaterale dintre T.A.F. şi A.C.E.E.A.
Luminiţa Achimescu, eu şi ambasadorul Turciei din Chile













Galla Dinner la Palacio Cousino

Desfătarea culinară a fost maximă, anticipând doar minunăţiile ce urmau să fie prezentate şi degustate în cadrul Cinei Festive, în acea seară. Ţinute elegante, emoţii, împliniri, surpriză,  toate reunite în Palacio Cousino, o clădire maiestuoasă, cu mobilier perfect conservat din secolul al XVII-lea și veselă de argint.
Palacio Cousino din Santiago



Câteva ţinute de seară....


















Jaqueline Rodriques Echevarria (General Manager A.C.H.I.G.A.) şi Dumitru Burtea (România)
























Eu şi Srecko Koklic
















Srecko Koklic (Director Continental pe Europa de Sud), Iulia Drăguţ (Preşedinte ACEEA) şi Miroslav Kubec (Director Continental pe Europa Centrală)








Mess an place -ul pentru Gala Dinner








Dr. Bill Gallagher (africa de Sud), Gissur Gudmundsson (Islanda, Preşedintele WACS) şi Hilmar Bragi Jonsson (Vicepreşedintele WACS) anunţând câştigătorul competiţiei Global Chef Chalange









Momentul cel mai important al serii l-a reprezentat  anunţarea câştigătorului  competiţiei mondiale „GLOBAL CHEF”(Bucătarul Lumii). Din cei 7 finaliști - Norvegia, Canada, Portugalia, Olanda, Dubai, Australia şi Indonezia - marele câştigător al titlului de Chef al lumii a fost declarat I Wayan Wicaya de la Bulgari Bali Resort. Un alt moment impresionant l-a reprezentat hotărârea Organizaţiei Mondiale de a lucra la un nou proiect, “Bucătari fără frontiere”, care constă în crearea unei celule de criză şi intervenţie la nivel mondial.
I Wayan Wicaya şi Iulia Drăguţ













Ultima zi la Santiago
Am vizitat un parc zoologic, Muzeul Naţional de Artă Modernă, Muzeul Satului şi al Sculptorilor, Clădirea Preşedenţiei, o biserică şi centrul vechi unde am mâncat EMPANADA, preparatul specific chilienilor care datează de pe vremea indienilor din triburile Inca!
Oraşul Santiago văzut de la înălţime

Pentru noi, românii, marea realizare a constat în aprobarea de a deveni membri ai W.A.C.S a unei organizaţii tinere, A.C.E.E.A, care a reuşit în ultimii doi ani să impună pe harta gastronomică a lumii, România, prin evenimentul Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber România. Începând cu anul 2010, România este reprezentată pe plan mondial de o organizaţie culturală.
Păsări Flamingo...averea parcului zoo din Santiago!


Radu Zarnescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu