Caştigătorii Campionatlui de Gătit din 2011
„O mână de români ambiţioşi!”
Echipa Complex Hotelier Unirea Iaşi |
„Imi place cum lucrează copii ăştia!”…afirma Chef Reuven Harel din Israel, Preşedintele juriului în cadrul etapei Cupa Bucureşti 2011, după un studiu profund efectuat la standul echipei Hotel Unirea din Iaşi, echipă care a participat la patru dintre cele cinci etape ale Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber în anul 2011. ”Priveşte cum îşi pregătesc standul…urmăreşte cum îşi poziţionează preparatele pe platouri… pe lângă aspectul şi gustul preparatelor de restaurant şi aceste detalii sunt importante într-o competiţie culinară, …” continuă să îmi explice Chef Reuven privind de la distanţă printre câţiva vizitatori spre activităţile membrilor echipei de la Iaşi care se organizau pentru competiţie.
Acţiune în plină competiţie |
Imi aduc aminte de primii paşi…anul trecut am decis împreună cu echipa noastră să implementăm prima etapă a Cupei Moldovei în Gastronomie la Iaşi, proiect stabilit în agenda ACEEA încă din anul 2008. Ne-am deplasat la Iaşi şi am stabilit că centrul oraşului, respectiv Piaţa Unirii şi Hotelul Unirea, sunt cele mai bune spaţii pentru competiţia noastră. La Hotel Unirea am cunoscut o persoană ambiţioasă de la prima vedere…Gabriela Ferent, director de Marketing, un personaj important în formarea viitoarei echipe, pe care am reuşit să o convingem să formeze un nucleu de bucătari pentru a participa în competiţia noastră. În scurt timp a intrat în cărţi şi al doilea personaj important, Mihai Câmpeanu, directorul restaurantului Panoramic 13, cel care urma să redacteze cele mai bune meniuri pentru concursuri, un profesionist calificat în Anglia recrutat de staff-ul Hotelului Unirea, ideal pentru instruirea membrilor echipei.
După formarea nucleului a urmat o sesiune de antrenamente , proiectul pentru prezentarea standului, vestimentaţia bucătarilor şi…„primul meci în calitate de gazdă”…bătălia pentru Cupa Moldovei! La start s-au înscris 50 de echipe din 5 ţări. Finalul a fost unul bun pentru echipa Hotel Unirea, aceasta câştigând cupele a două secţiuni din cele 10 ale concursului.
Premiul mare al Cupei Moldovei a fost reprezentat de participarea
la Salonul Culinar Euro-Asia din Ekaterinburg (Rusia), organizat de Federaţia
Asociaţiilor de Bucătari din Rusia şi a fost adjudecat de Chef Gigi Fedeleş de
la Cavalerul Medieval. Din motive personale acesta a cedat premiul în favoarea
echipei Hotel Unirea cu care ne-am prezentat la start în confruntarea cu
popoarele celor două continente. După 3 zile incendiare trăite la limita dintre
Europa şi Siberia, ne-am întors acasă cu 3 medalii de bronz câştigate cu succes
de echipă.
Revenind pe „plaiurile mioritice”, am ţinut legătura cu
Gabriela Ferenţ care mă informa periodic despre evoluţia nucleului de la Iaşi.
Părea că cele două competiţii au stârnit ambiţia în societatea care gestionează
Hotelul din inima citadelei universitare, iar marea demonstraţie în forţă avea
să fie arătată la Cupa Piteşti de la Jupiter City, spaţiul unde echipa a venit
în forţă ,cu o pregătire de elită.
La Polus Center Cluj, marea confruntare a fost între echipa Hotelului
City Plaza coordonată de maestrul Ioan Fatol, Master Chef Itzik Haliva din
Israel şi echipa Hotel Unirea din Iaşi. Punctajul acordat de juriu celor trei
echipe a fost aproape la egalitate, iar balanţa a fost înclinată în favoarea
ieşenilor de către Preşedintele Juriului (Panayotis Hadjimeou) în urma consultării
cu Vicepreşedintele Jyrki Yli-Uotila din Finlanda şi cu Ruven Harel din Israel.
Cupa Polus Cluj s-a dus la Iaşi, direct la Hotelul Unirea.
Finalul Campionatului a fost şi mai palpitant…Cupa Bucureşti
la Plaza România….50 de echipe din14 ţări…13 membri în juriu (Israel, Rusia,
Slovenia, Malta, Finlanda, Bulgaria, România). Marea revelaţie a etapei, echipa
Hotel Unirea Iaşi! La etapă a fost prezent şi Executive Chef Charlie Fadida,
celebrul bucătar deţinător a peste 60 de medalii de aur câştigate până la
vârsta de 38 de ani în cadrul mai multor olimpiade internaţionale (Erfurt,
Luxemburg, Africa de Sud…etc), care a vizitat standul ieşenilor, iar la final a
declarat următoarele: ”Aceşti colegi ştiu să-şi prezinte masa! Sunt convins că
nu au dormit în ultimele 24 de ore…ştiu cum este înaintea unei competiţii…mă
bucur că am fost în tabăra celor cărora li s-a explicat cu profesionalism un
meniu de concurs realizat cu grijă! Competiţia nu s-a terminat încă, dar eu văd
deja o medalie de aur la gâtul lor!” Master Chef Reuven Harel şi echipa
juriului a stat aproape o oră la standul echipei Hotel Unirea…Vestea cea mare a
venit de la Chef Josef Oseli, fostul şef al protocolului prezidenţial al
Federaţiei Iugoslave pe vremea lui Broz Tito, care mi-a şoptit la ureche
înainte de a urca pe scenă: „They are the best!” şi degetul arătător indica
echipa din Iaşi. Cu a treia ediţie câştigată, drumul spre Cupa Campionatului
era cu prioritate.
Sincer, m-am bucurat alături de ei! Părerea mea este că au
meritat din plin să câştige Cupa Campionatului! Au demonstrat că sunt buni
profesionişti, au evoluat simţitor de la o ediţie la alta şi au ascultat
sugestiile membrilor juriului de fiecare dată.
În calitate de organizator felicit echipa compusă din
Gabriela Ferent, Mihai Câmpeanu, Paul Corban, Adina Fronea, de asemenea felicit
societatea Hotel Unirea Iaşi pentru suportul financiar şi logistic acordat echipei
pentru participările la Campionat pe întregul an 2011!
Radu Zarnescu