vineri, 11 octombrie 2013

Festivalul Toamnei la Roman 2013

Cupa Zahăr Mărgăritar în Bucătăria de toamnă, ediţia 2013

Evenimentul s-a desfăşurat în centrul oraşului Roman, respectiv în Piaţa Roman Muşat, în perioada 5-6 octombrie 2013, perioadă ideală pentru pregătirea multor preparate culinare tradiţionale conservate natural. În această perioadă a anului, străbunii neamului nostru îşi pregăteau cele mai multe produse pentru iarna ce urma să vină. După procesarea fructelor, legumelor, a cărnurilor şi a băuturilor, ele urmau să fie depozitate în pivniţa de sub casă, spaţiu cu temperaturi scăzute şi constante, ideale pentru conservarea lor, timp de peste 6 luni. Zahăr Mărgăritar a oferit un eveniment de excepţie, unic în România! Concurs profesional de gastronomie, demonstraţii de artă culinară, preparate de sezon din fructe, legume şi carne, concerte, ansambluri şi multe gastro show-uri !!!
Imagine surprinsă de pe scena evenimentului în timpul demonstraţiei realizate de Echipa Greciei


Demonstraţii de artă culinară: Cornelia Ghişoi (deserturi), bucătărie din Serbia cu Maestrul Uros Urosevic (specialităţi din carne tocată), parada Somelierilor cu Toma Cornelia şi Marian Timofte, Maestrul Ceka Arjan (Albania), Maestrul Godfrey Bezzina din Malta, Maestrul Marko Jovanovic  din Croaţia, Maestrul Kostantinos Georgatzas,  Maestrul Guido Debono din Malta

Ansambluri: Ansamblul Folcloric Mlădiţe Tămăşene“, Dansuri tradiţionale cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România, Ansamblul Folcloric „Doina Ceahlăului“, Ansamblul Artistic „Areti“ – Uniunea Elenă din România, Organizaţia Comunităţii din Roman, Trupa Hanului Ancuței“, Ansamblul Folcloric „Toporaşul“, Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte“, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean Neamţ, Ansamblul Folcloric „Codrii Ceahlăului“.

Concerte de muzică populară: Ghiţă Dandu, Formaţia Senzor, Ştefan Enăşel, Radu Eugen Ciucanu, Alexandra Antoche, Nelu Sârbu, George Cojocărescu, Formaţia 10 Prăjini
Echipa care a gătit mâncare la plită coordonată de Chef Tibi Kiss şi Emoke Berecky


Master Chef  Uros Urosevic din Serbia pregătind o demonstraţie de excepţie!


Chef Ozana Bujdei împreună cu Chef Gigi Fedeleş la standul militar


Echipa Naţională de Bucătari a Albaniei coordonată de Chef Ceka Arjan


Echipa Croaţiei în frunte cu Master Chef Zoran Stanisavljevic


Echipa Masters of Flames powered by ACEEA: Chef Fulop Attila, Chef Zoltan Mate, Chef Liviu Andrei Mihăilescu, Chef Cristian Avasiloaiei, Chef Ozana Bujdei


Echipa Greciei compusă din Chef Manolis Stratos şi Chef  Kostas Georgatzas


Profesoara Cecilia Ene gătind căteva delicatese la ţestul tradiţional românesc!


Cristian Păpuşoiu împreună cu Valentin Ene la grill-ul uruguayan


Echipa învingătorilor, Chef Adrian Neag şi Sorin Berar!


Unul dintre produsele prezentate de echipa învingătorilor - muşchiuleţ afumat la faţa locului


Tibi Kiss şi Emoke Berecky!


Chef Nicolae Niculaie la o demonstratie de carving


Parada Somelirilor oferită de Organizaţia Somelierilor din România pe scena Zahăr Mărgăritar
Organizaţia Somelierilor din România (O.S.R.) a lansat proiectul „Şcoala Vinului”, la Roman! Preşedintele Marian Timofti a realizat mai multe cursuri gratuite pentru publicul spectator în vederea cunoaşterii asocierii dintre vinuri şi mâncăruri.
Chef Adrian Şipoteanu gătind pentru protocol


Proţapul la care a gătit Chef Mihai Cândea din Arad un batal de 25kg


Demonstraţia Echipei din Croaţia


Ozana Bujdei şi cazanul cu minuni - o reţetă gustoasă pentru toţi romaşcanii!
Împreună cu Ceka Arjan, cel mai mare bucătar din Albania! În spatele nostru familia Moscaliuc de la Mureş pregătea o pâine tihnită cu drojdie de la Pakmaya


Chef Marian Moscaliuc Sr. şi Marian Moscaliuc Jr. alături de echipa Pakmaya


Cel mai impresionant stand de concurent realizat de Chef Lucian Romeo Smith venit de la Iaşi.
A fost standul cu cel mai apropiat design cerut de tematica evenimentului.


Echipa militară în acţiune!


O privire printre rânduri...Adrian Neag şi salba de cârnaţi preparaţi în competiţie


Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Ovidiu, judeţul Constanţa.




Chef Sorin Berar de la Cluj


Echipa Maltei coordonată de Preşedintele Guido Debono

Categoria A - Cel mai bun gust
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de echipa Maltei: Guido Debono, John Zarb, Godfrey Bezzina, medalie de aur Hanul Ancuţei Roman, medalie de argint La Castel Iaşi, medalie de bronz Echipa Naţională a Albaniei
Categoria B - Creaţie
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de echipa Croaţiei, medalie de aur Echipa Militară Iaşi, medalie de argint Hanul Ancuţei Roman, medalie de bronz Taverna Libaneză Arad
Categoria C - Complexitate
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de echipa Ozana Bujdei şi Andrei Liviu Mihăilescu (Iaşi), medalie de aur Hanul Ancuţei Roman, medalie de argint Echipa Greciei, medalie de bronz Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România
Categoria D - Prezentare
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de echipa La Castel Iaşi: Adrian Şipoteanu, Dana Buzilă, Cornel Spitelnicu, medalie de aur Adrian Neag şi Sorin Berar, medalie de argint Echipa Naţională a Maltei, medalie de bronz Chef Niculae Nicolae
Categoria E - Popularitate
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de Echipa Naţională a Albaniei, medalie de aur Hanul Ancuţei Roman, medalie de argint Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România, medalie de bronz Chef Cristian Păpuşoiu
Categoria F - Inovaţie
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de echipa Naţională a Greciei, medalie de aur Complex Păcurari Iaşi, medalie de argint Echipa Naţională a Albaniei, medalie de bronz Chef Cristian Păpuşoiu
Categoria H - Cel mai bun preparat tradiţional
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de echipa Complex Păcurari Iaşi  medalie de aur Hanul Ancuţei Roman, medalie de argint Echipa Ceaunarilor coordonată de Chef Fulop Attila, medalie de bronz Echipa Plitarilor coordonată de Chef Tibi Kiss
Categoria G - Dexteritate
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de echipa Bucatelor de Ignat, Adrian Neag şi Sorin Berar, medalie de aur Echipa Naţională a Greciei, medalie de argint Chef Pier Luigi Maniero, medalie de bronz Echipa Ineuanilor, Chef Mihai Cândea şi Florin Cerchizan
Categoria K - Interpretare modernă a preparatelor tradiţionale
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de echipa Echipa Plitarilor coordonată de Chef Tibi Kiss,   medalie de aur Echipa Militară Iaşi, medalie de argint Echipa Clujenilor - Dan Lucaciu şi Radu Băltean, medalie de bronz Echipa Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Roman, Comunitatea Evreilor din Iaşi, Echipa Femeilor Creştin Ortodoxe din Iaşi
Categoria I - Meniu cu tematică de toamnă
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de echipa La Castel Iaşi,   medalie de aur Echipa Naţională a Maltei, medalie de argint Complex Păcurari Iaşi, medalie de bronz Echipa Naţională a Albaniei
Categoria L - Preparat cu tematică de toamnă
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de echipa La Castel Iaşi,   medalie de aur Echipa Naţională a Maltei, medalie de argint Complex Păcurari Iaşi, medalie de bronz Echipa Naţională a Albaniei
Categoria M - Best Chef
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de Chef Gigi Fedeleş
Categoria N - Best Team
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de Echipa Naţională a Maltei şi Echipa Naţională a Serbiei
Categoria O - Preparat cu tematică de toamnă
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de Echipa Plitarilor coordonată de Chef Tibi Kiss
Categoria P - Deserturi
Cupa oferită de Zahăr Mărgăritar a fost câştigată de Chef Şipoş Dorel şi  Iulian Szasz
Premierea echipei care a gătit la plită, coordonată de Chef Tibi Kiss

Radu Zărnescu
Premierea Echipei militare, Chef Gigi Fedeleş şi Bogdan Lupu


Premierea Echipei Naţionale a Albaniei


Premierea Echipei Naţionale a Maltei


Câştigătorii supremi! Cupa Mare a evenimentului oferită de Zahăr Mărgăritar a fost
câştigată de echipa Adrian Neag şi Sorin Berar!






Zahăr Mărgăritar şi Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ au reuşit să implementeze cu succes la Roman prima competiţie internaţională de gastronomie cu tematică de toamnă din România. Concursul a fost certificat de către World Association of Chef Societies şi au participat echipe de bucătari din România şi străinătate. Pe parcursul desfăşurării concursului şi a demonstraţiilor culinare, bucătarii au încântat papilele gustative a romaşcanilor cu peste 90 de preparate gătite la faţa locului, iar pentru cei dornici de a testa din produse s-au oferit spre degustare în jur de 6.500 de porţii.  Ne bucurăm că reprezentanţii organizaţiilor etniilor prezente (evrei, tătari turco-musulmani, greci, ruşi-lipoveni, unguri...etc) au participat cu echipe de bucătari care au gătit diverse meniuri specifice lor, iar ansamblurile folclorice au dansat cu profesionalism în faţa audienţei. Organizaţia Somelierilor din România condusă de Preşedintele Marian Timofti au lansat proiectul Şcoala Vinului în cadrul căruia s-au desfăşurat mai multe cursuri gratuite pentru publicul spectator privind asocierile dintre vinuri şi mâncăruri. Mulţumim brand-ului Zahăr Mărgăritar pentru implicarea şi susţinerea acţiunilor cultural-gastronomice care au ca scop promovarea tradiţiilor culinare şi social-culturale naţionale şi internaţionale! Aşteptăm cu interes  următoarea colaborare!



Radu Zărnescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu