duminică, 24 martie 2013

Sankt Petersburg 2013

Sankt Petrsburg - Rusia, februarie 2013
Împreună cu Gigi Fedeleş, Adrian Şipoteanu şi Dana Buzilă


Cu ocazia participării noastre la competiţia Baltic Culinary Star Cup - 2013, am decis să plecăm mai repede cu 3 zile pentru a vizita celebrul oraş Sankt Petersburg (Patrograd în anul 1914, Leningrad în anul 1924) ridicat pe 27 mai  în anul 1703 de către Ţarul Petru cel Mare al Rusiei, al doilea oraş din Federaţia Rusă după Moscova. Numele aşezării este legat şi de Revoluţia din 1917 deoarece a fost primul oraş cucerit de bolşevicii lui Lenin.

Bulevardul Nevisky Prospect. În planul îndepărtat este biserica Sângele Mântuitorului.
Palatul Pavel Alexandrovici Stroganov - general de armată şi demnitar rus care a trăit în perioada Ţarului Alexandru I, cel care a lansat celebra reţetă Beef Stroganov (sau Stroganoff)

Catedrala Kazan (sau Catedrala fecioarei din Kazan) 1801. Construcţia a fost  supervizată de  Alexandru Sergheevici Stroganov. Ulterior, biserica a fost percepută ca un memorial pentru victoria Rusiei împotriva lui Napoleon (1813).
Gigi Fedeleş dansând cu o actriţă rusoaică  pe bulevardul Nevisky Prospect.

Biserica Sângele Mântuitorului construită pe spaţiul unde a fost ucis Ţarul Alexandru II.
Prima cârciuma cu specific tradiţional rusesc în care am mâncat!
Antreu: Pelmeni, adică colţunaşi ruseşti umpluţi cu: carne de vită, carne de pasăre şi brânză. Reţeta este specifică  din zona munţilor Urali.
Fel de bază 1: carne de pasăre, cartofi ţărăneşti, ceapă, verdeţuri, gătite în tigaie de fontă.
Fel de bază 2: ochiuri cu şuncă, ceapă şi verdeţuri, gătite în tigaie de fontă.
Fel de bază 3: coaste de porc prăjite cu cartofi şi caşcaval.
 În cele 3 zile am încercat numai meniuri tradiţionale din Rusia. În general mâncarea din restaurantele tradiţionale este simplă dar foarte aspectuoasă şi gustoasă.

Pe treptele Palatului de Iarnă spre sala de dans.
Cap de dac - muzeul Hermitage
Biblioteca ţarului din palatul Hermitage
Muzeul KGB-ului din Sankt Petersburg - cuprinde şi perioada NKVD

Dana dansând pe străzile din oraş împreună cu un actor rus. 

Cel mai mare shopping center construit pe vremea ţarului - 55.000 mp în centrul oraşului

Oraşul  plin de evenimente culturale!

Muzeul Hermitage sau Palatul de Iarnă al Ţarului. Singurul muzeu din lume
care rivalizează cu muzeul Luvru de la Paris.  Ne aflam exact pe locul unde Lenin a susţinut ultimul discurs bolşevicilor înainte de invadarea palatului.
Muzeul Hermitage este senzaţional! Interiorul este plin de ornamente acoperite cu aur.  În comparaţie cu muzeul Luvru, Hermitage are sălile mult mai frumoase.
O mică parte din vesela palatului.
Sala tronului. În spatele tronului se află sigla ţarului - vulturul cu două capete, actuala stemă a Rusiei.
Oraşul văzut noaptea (în partea dreaptă este zona industrială).
Vapor transformat în restaurant - una dintre atracţiile turiştilor.
Un mousse de ciocolată cu jeleu de mentă în oferta restaurantului de pe vapor.
....în holul Hotelului Imperial, după gala dinner...
Împreună cu Gigi şi Adrian în restaurantul Sovietic în stil neo-comunist al Hotelului Holiday Inn.
Somon cu orez şi salată de rucolla - în toate unităţile din oraş somonul este ffffff gustos!
Preparat sovietic: şniţel de pui cu ou, modernizat cu salată de rucolla!
Preparat ţarist: Beef  Stroganoff  cu sos de smântână şi caşcaval, în cocă de clătită, crochete de cartofi  şi slată. Cel mai bun Beef Stroganoff  pe care l-am mâncat în lume!!!!!
Se zice că ai călătorit fără sens în Russia dacă la final nu ai degustat măcar o dată din cele mai rafinate sortimente de vodcă rusească. Bineînţeles că ne-am sacrificat eroic şi noi degustând temeinic o sticlă de Beluga alături de prietenii noştri din Finlanda. Vodca Beluga este clasificată ca cea mai bună vodcă din lume la ora actuală.   
Beluga merge excelent alături de un alt preparat autentic: ciuperci cu brânză în pâine de casă.
Unul dintre palatele ţariste din centrul istoric al oraşului.
La final ne-am achiziţionat câteva souveniruri....
Radu Zarnescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu