Surprize la Cupa Aradului 2012

La fiecare ediţie a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber avem ocazia să fim surprinşi plăcut de unele echipe sau de anumiţi concureţi înscrişi individual!

De obicei aceştia intră sub incidenţa unor cugetări populare gen..."ei tac şi fac"..."fapte, nu vorbe"...sau "cine se scoală devreme, departe ajunge"...
Cu ocazia organizării Cupei Aradului la Expo Arad, am avut onoarea să vedem mai mulţi concurenţi care s-au conformat cu zicalele emise din adâncul înţelepciunii poporului român: echipa Marvic din Cluj (Ciprian TătaruAdi Neag şi Creţu Sorin), Marcel Iorga şi echipa sa (Cristian Borod şi Angela Lapadat), echipa Salon Marem din Arad featuring Chef Nicolae Niculae, echipa Israel number one (Moshe Alkobi & Roman Rabinov) şi ar mai fi echipele Hotel Parc din Arad, Hotel Continental Arad, Waterhouse Arad şi Terasa Pecicană.

Surpriza numărul 1
Marcel Iorga şi echipa sa formată din Cristian Borod şi Angela Lapadat


Marcel Iorga interogat de Filip Vasilescu...(în prim plan este Cristian Borod)  








Sincer, sunt mândru de echipa lui Marcel...dumincă dimineaţă am intrat în cortul juriului unde membrii comisiilor de evaluare se pregăteau de competiţie, iar în momentul în care m-au văzut m-au întrebat în cor: "Cine a gătit bourguignon-ul de mistreţ pe care l-am mâncat ieri seară?". Primul gând care mi-a trecut prin minte a fost cel legat de carnea de mistreţ...bineînţeles că ăştia urmează să-mi comunice ceva rău despre carne...o fi fost "Talpă de bocanc, cauciuc de tractor...etc", desigur că m-am gândit şi la aspect...poate că Marcel nu a reuşit să-i impresioneze printr-o prezentare de ecepţie, dar oricum faptul era consumat. După câteva secunde, Dragan Unic şi Spiros Dimitriou s-au ridicat de pe scaune şi au venit spre mine cu zîmbetul până la urechi, în acelaşi timp din spatele lor Thomas Gugler îmi spune ferm: "A fost o mâncare excelentă!!! Foarte rar găseşti pe cineva care să ştie să gătească aşa de bine un preparat din canre de vânat! Te rugăm să transmiţi felicitări bucătarilor!", după care şi-a răsucit mustaţa bavareză cu ambele mâini şi a plecat graţios spre scenă. În acel moment m-am auto-felicitat că am avut inspiraţia de a-l invita pe Marcel Iorga ca să ne gătească un preparat cu specific vânătoresc, iar pentru echipa lui formată din Cristi Borod şi Angela Lapadat, alte două personaje importante din spectrul gastronomic românesc, încă un rând de sincere felicitări!    
Cei trei maeştri care au impresionat  vestul României şi un juriu internaţional 
cu  cel mai gustos Bourguignon din carne de mistreţ!!!
Din nou la interogatoriu... A doua zi, Marcel şi echipa au concurat pentru Cupa Blogger-ilor, 
distincţie pe care au  câştigat-o cu succes!






















Surpriza numărul 2
Echipa Marvic din Cluj, Ciprian TătaruAdi Neag şi Creţu Sorin


Ciprian Tătaru este o persoană deosebit de ambiţioasă şi cu putere mare de muncă, Adi Neag este promotorul tradiţiilor şi al gastronomiei arhaice din Ţara Făgăraşului...un specialist ideal pentru partea tehnică a unei echipe, iar Sorin Creţu este un împătimit al gastronomiei. Pe Ciprian l-am urmărit cu interes în ultima perioadă de timp deoarece am observat la el o evoluţie rapidă privind ascensiunea sa în arta culinară...este un personaj interesant, un inginer care şi-a propus  să cucerească cele mai înalte vârfuri din masivul domeniu gastronomic mondial. El este profilul tipic al alergătorului...el caută, citeşte se documentează, exersează...el este Carl Lewis!
Adi Neag este un alt inginer care şi-a propus să revigoreze cultura tradiţională şi culinară din Ţara Făgăraşului pe care l-am cunoscut la Cluj în cadrul unui eveniment popular unde a venit să ne ajute cu logistică şi bineînţeles să pună osul la gătit. Atunci când vorbim despre o echipă, trebuie să ne gândim şi la partea tehnică...bucătăria este moartă fără utilaje, scule, unelte, vase, toate părţile construite din metal şi plastic sau cele care se alimentează la energia electrică. Adi este cel care pe lângă gătit asigură şi spatele tehnic al formaţiei şi vreau să zic că îl asigură temeinic şi constant la fel ca şi un motor german care toarce la relanti fără fluctuaţii.
Pentru mine prezentarea lor în competiţie nu a reprezentat o surpriză foarte mare deoarece  sincer eu mă aşteptam la o apariţie în forţă din partea echipei Marvic, dar pentru mulţi dintre cei prezenţi, inclusiv membrii juriului, ei au reprezentat într-adevăr o REVELAŢIE plăcută. Bravo fraţilor!


Radu Zarnescu

6 comentarii:

  1. Multumim Radu si pentru invitatia de a participa la o asa Manifestare de Arta Culinara, cat si pentru aprecierile deosebite pe care le-ai expus in articolul tau!
    Astept cu nerabdare sa ne revedem dinnou!
    :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu vă mulţumesc pentru participare şi bineînţeles pentru burgunion-ul de mistreţ!

      Ștergere
  2. Multumim pentru aprecieri! Placerea a fost de partea noastra! Felicitari pentru o organizare de exceptie! A fost cel mai frumos eveniment culinar pe care l-a vazut Aradul vreodata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Cristi! Plăcerea a fost de partea mea pentru că am mai cunoscut 3 personaje importante din gastronomia românească!

      Ștergere
  3. Multumim pentru cuvintele de apreciere, vrem sa credem ca noi impreuna, cei din A.C.E.E.A. si din jurul nostru, intradevar, putem schimba ceva in mentalitatea "elefantilor". La Arad , daca mai era o data cazul , s-a aratat ca se poate ! Tineti steagul sus, suntem aici langa voi !

    RăspundețiȘtergere
  4. Radule, mă bucur că ai blog !!!
    Mă bucur că ai scris despre ficiorii ăştia minunaţi !!!
    Mă bucur că lumea începe să îi bage în seamă !!!
    Uica Mihai le urează la mai mare !!!

    RăspundețiȘtergere