Chef Odeh Elhawa in Romania 2010 - 2012

Chef Odeh Abu Elhawa şi Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber (2010, 2011, 2012)
Imagine publicată în Romanian Gastro Magazine în anul 2012
Celebrul Executive Chef al Hotelul Seven Arches din Ierusalim, a devenit un pasionat al Campionatului de Gătit din România!
În urmă cu trei ani l-am cunoscut pe Chef Odeh la Polus Center Cluj, era prima sa participare într-o competiţie culinară din România alături de mai mulţi colegi din Ierusalim. De la prima ediţie am observat că Chef Odeh este un profesionist remarcabil, el a coordonat simultan trei echipe care au câştigat mai multe cupe în cadrul ediţiei Transilvania şi a organizat un mega show culinar pentru public care s-a denumit "Meniul Păcii", demonstraţie la care au participat şi câţiva colegi din partea organizatorilor: Tibi Kiss, Nela Tianu, Cristi Nica. Meniul gătit la faţa locului a cuprins mai multe mâncăruri tradiţionale din zona Orientului, cel mai bun exemplu este "meniul de weekend al familiei", o mâncare celebră compusă din carne de pasăre, carne de miel, legume, fructe, orez şi multe condimente orientale, un fel de pilaf mai consistent cu arome specifice ţarilor din răsărit prezentat peo lipie mare.
Chef Odeh Elhawa la prima sa participare la Cupa Plos Center Cluj, împreună cu Iulia Dăguţ, Cornelia Toma, Cornelia Ghişoi, Nela Tianu, Arpineh Demirjian, Sarkis Iacoubian, Kiss Tibi, Youssef Awwad, Sergiu Nedelea, Imad Shurbaji, Cristian Nica, Fadi Khoury


Întâlnire de gradul III la Polus în parcare: Chef Odeh Elhawa împreună cu owner-ul brandului Seven Wonders din Cluj, o rudă de familie a meastrului... deci încă odată s-a demonstrat că lumea este mică!

La sfârşitul meniului, Imad Shurbaji a adăugat sosul...
Imagine memorabilă : victoria grupului de bucătari coordonat de Chef Odeh pe scena Campionatului.
Acestă fotografie a fost folosită ulterior în mai multe acte de creaţie în advertising: afişe, web, bannere...
Câteva luni mai târziu, la Moldavian's Culinary Cup competiţie desfăşurată în piaţa Unirii din Iaşi în anul 2010, maestrul Odeh Elhawa şi-a manifestat dorinţa de a realiza un record gastronomic internaţional pentru publicul ieşian: Cea mai mare tocană din carne de pasăre cu ciuperci! Zis şi făcut, i-am pus la dispoziţie o tavă din inox alimentar de 16 mp, 20 de arzătoare, 250 kg de carne de pui, 250 kg de ciuperci şi foarte multe condimente, iar Chef Odeh împreună cu încă 15 bucătari din Ierusalim şi Republica Moldova şi-au pus în valoare măiestria şi meseria.
După 5 ore de muncă preparatul a fost gata, iar publicul a fost invitat la degustare...cca 2.100 de porţii!
Finalul show-lui şi certificarea

Chef Odeh asaltat de oamenii de presă
La Cupa Munteniei, colegii mei împreună cu maestrul Odeh au pus la cale un alt Show de proporţii: Puiul Muscelean. Cu sprijinul celor de la Jupiter City, Agrisol şi Carrefour România, echipa lui Odeh a trecut din nou la vâsle şi au amestecat în cele peste 850 de kilograme de mâncare pregătită în spirit muscelean.
Chef Odeh împreună cu Chef  Dirar Barham vâslind în marea de mâncare
Chef Peter Andonia, Chef Odeh Elhawa şi Chef  George Srour gătind un preparat exotic în faţa publicului 
Amal Elhawa, soţia meastrului, împreună cu Chef Odeh şi echipa Naţională  a Albaniei aşteptând momentul înmânării medaliilor de către preşedintele Burc Tuncel
Un scurt interviu după terminarea competiţiei de la Jupiter City
A urmat Cupa Banatului la Timişoara în faţa Stadionului Dan Păltinişanu, 2 zile superbe în care bănăţenii şi-au arătat valoarea concomitent cu echipele din străinătate. A fost pentru prima dată în istoria României când Preşedintele WACS, Gissur Gudmundsson, a participat în calitate de Preşedinte al juriului în ţara noastră la Campionat.
La concursul timişorenilor, Chef Odeh şi echipa sa au pregătit un meiu pentru evenimente speciale, preparate care au fost apreciate de juriu la nivel de aur.
Preşedintele Gissur împreună cu Iulia Drăguţ la standul echipei lui Odeh Elhawa


Echipa care l-a sprijinit pe Maestrul Alexandru Nagy la realizarea a peste 1.800 de porţii de ciolan cu fasole.
În centrul imginii este viceprimarul Timişoarei, Orza Adrian - reprezentantul primăriei, un împătimit al artei culinare care a sprijinit evenimentul inclusiv prin calitatea de prezentator al unor show-uri realizate de maeştrii invitaţi pe scena evenimentului
La sfârşitul anului 2011, organizaţia noastră a încheiat un parteneriat pe termen lung cu Pontifical Institute Notre Dame Center din Ierusalim, şcoală profesională în industria ospitalităţii unde Chef Odeh este profesor de mai mulţi ani, colaborare care constă în schimburi de experienţă, sprijin reciproc pe piaţa gastronomică internaţională, realizarea de cursuri de specialitate în România şi peste hotare, sprijinirea elevilor la competiţii externe. La Cupa Moldovei 2012, Chef Odeh a înfăptuit primul exerciţiu de colaborare al părţilor prin prezenţa sa în Campionat împreună cu 2 elevi ai şcolii Nore Dame din Ierusalim, viitori specialişti care sub îndrumarea maestrului au avut curajul să se înscrie direct la clasa profesionişti.
Echipa Notre Dame din Ierusalim la Cupa Moldovei


Imediat după primul pas făcut de Chef Odeh, am reuşit să-l trimitem pe Maestrul Gigi Fedeleş (owner-ul unităţii Cavalerul Medieval din Iaşi, un mare specialist în bucătărie arhaică şi internaţională, membru al ACEEA) la şcoala Notre Dame, unde timp de 7 zile a predat elevilor mai multe reţete tradiţionale româneşti.

La etapa Cupa Aradului 2012, organizaţia noastră a benefiat din nou de prezenţa spacialistului Odeh în competiţie, iar Consiliul Director a decis acceptarea lui ca şi membru activ al ACEEA. Cu această ocazie în cadrul programului s-a desfăurat ceremonia de acceptare a membrilor noi în asociaţia noastră.
Chef Odeh Elhawa membru al ACEEA-România!


Chef Odeh împreună cu elevii săi medaliaţi cu aur la Expo Arad 2012. Competiţia a fost organizată cu sprijinul exclusiv al Consiliului Judeţean Arad şi al Centrului Cultural Judeţean Arad.
La finalul prezentării mele vreau să menţionez că am avut ocazia să-l văd pe Chef Odeh în bucătăria hotelului Seven Arches împreună cu echipa sa formată din minim 25 de bucătari şi elevi practicanţi pregătind zilnic sute de porţii pentru turişti, pelerini credincioşi sau invitaţi de seamă care vin însetaţi după cunoşterea plaiurilor sfinte sau vizitării edificiilor istorice cu rezonanţă biblică. Nu este de omis faptul că maestrul lucrează de peste 30 de ani în aceiaşi unitate, iar dacă te plimbi cu el prin oraşul sfânt vei întâlni la tot pasul oameni care îl salută cu respect sau turişti care îi mulţumesc pentru preparatele gustoase mâncate la mesele resaturantului.


Chef Odeh este uşor de găsit...odată ajuns la Ierusalim vei găsi foarte uşor Muntele Măslinilor, vis a vis de cetatea oraşului, iar pe vârful lui, spaţiul de unde s-au făcut milioane de poze cu cetatea, este hotelul Seven Arches (fostul hotel al regelui Husein al Iordaniei, ulteriror hotelul Intercontinental), acolo este locul unde Odeh Elhawa te va primi în fiecare zi cu diverse meniuri delicioase, iar tu vei savura poveştile lui privind printr-un geam imens la peisajul biblic. 

Radu Zarnescu

2 comentarii:

  1. Felicitari, Chef Odeh Elhawa, pentru pasiunea cu care gateste, invata pe altii sa gateasca, participa la actiunile ACEEA !!! Ma bucura nespus de mult cand vad oameni indragostiti real de bucatarie, si mai ales de bucataria arhaica! Moda in bucatarie este trecatoare, ca la haine, dar bucataria arhaica va ramane la fel si peste 100 de ani! Il asteptam cu drag la Cluj!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convins că ne va onora cu prezenţa sa şi la polus Center Cluj!

      Ștergere