Bosnia I Hertegovina 2012 part I

International Sarajevo Gastronomy Festival
7-10 noiembrie 2012, "Bosanski Dukat" 
International Culinary Competition 
Hotel Holiday Inn - Sarajevo




Delegaţia României (Dr. Iulia Drăguţ, Berecki Emoke, Tibi Kiss, Lucian Smith alături de Ivan Buzolic din
Croaţia şi Igor Bozic din Bosnia şi Herţegovina) şi eu ca fotograf


În perioada 7-10 noiembrie 2012 a avut loc evenimentul “International Sarajevo Gastronomy Festival” în capitala Sarajevo, iar în cadrul salonului s-a desfăşurat competiţia culinară internaţională “Bosanski Dukat” (Medalionul de Aur al Bosniei şi Herţegovinei), primul concurs organizat după războiul din 1992-1995. Organizaţia A.C.E.E.A. a fost invitată să reprezinte România la acestă primă manifestare cu caracter internaţional.
Chef  Berecki Emoke în acţiune la categoria B (carne de viţel)

Au participat: Bosnia şi Herţegovina, România, Italia, Croaţia, Macedonia, Serbia, Azerbaijan, Muntenegru, Bulgaria, Slovenia. Delegaţia României a fost compusă din: Dr. Iulia Drăguţ (Preşedinte), Radu Zărnescu (Manager), Chef Kiss Tibi (concurent, 2 medalii de bronz, 1 medalie argint), Chef Emoke Berecki (concurent, 1 medalie de bronz, 1 medalie argint), Chef Lucian Smith (concurent, 1 medalie bronz, 1 medalie argint,1 medalie de aur). Felicitari concurenţilor care au reprezentat România cu succes!

Hotelul Holiday Inn din Sarajevo, gazda evenimentului! Acest hotel a fost inaugurat  în 1983, cu un an înaintea  deschiderii jocurilor olimpice de iarnă din 1984 de la Sarajevo (8-19 februarie). În prezent toată logistica hotelului , mobilierul, vesela, dependinţele, camerele, sălile de conferinţe au rămas din acei ani şi sunt în perfectă stare. Este foarte curios la ce nivel de calitate se lucrau obiectele şi decorurile în anii 70-80! Am rămas surprins şi de design-ul lor... în prezent sunt mii de unităţi deschise recent pe mapamond  ale căror design interior este departe de cel al acestui hotel. Mai mult, să nu uităm că această unitate a trecut şi prin 3 ani de război (1992-1995)! 
Vesela Hotelului Holiday Inn este din 1983.
Toate  piesele din vesela hotelului  au  sigla  Jocurilor Olimpice de iarnă din 1984.
Chef Lucian Smith (Casa Gloria din Iaşi) la finalul competiţiei - categoria A (carne de curcan), medalie de argint



Pregătirile pentru concurs...Tibi Kiss, Lucian şi Igor Bozic probând plitele
Un preparat de argint gătit  de către Lucian Smith (carne de curcan)
Chef Tibi Kiss în acţiune....mai avea 3 minute până la sfarşitul  probei
Chef Igor Bozic în boxa de concurent
Main Course gătit de concurentul Chef Ljubo Matulin din Croaţia. Aspectul modern al preparatului a fost apreciat de proprietarii multor restaurante aflaţi la eveniment în calitate de public spectator. 
Main Course gătit de Chef Lejla Mlivic din Bosnia şi Herţegovina.
Deşi gradul de ocupare pe platou al ingredientelor a fost de peste 30%, cu acest preparat
maestrul Lejla s-a calificat în finală (categoria B - carne de viţel)
Prepart gătit de Chef Pavel Marc din Italia (categoria A - carne de curcan). Preparat eliminat din finală pentru flori, frunze şi aspectul de supă. 
Preparatul concurentului Bijan Dragic din Bosnia şi Herţegovina (categoria A - carne de curcan)
Main course gătit de Master Chef Anar Gasimov din Azebaijan (categoria B - carne de viţel).
Cel mai echilibrat main course de la categoria B!

În prima seară am vizionat un spectacol de dansuri populare tradiţionale din Bosnia şi Herţegovina, costumele şi mişcările dansatorilor sunt foarte apropiate de cele turceşti
Membrii juriului alături de cei 5 finalişti: Lejla Mlivic (Bosnia şi Herţegovina), Iztok Gumzelj (Slovenia), Emina Cirlija (Muntenegu), Zoran Majnovski (Macedonia), Teymur Shikhaliyev (Azerbaijan)
Chef Dejan Hristovski din Macedonia - un celebru bucătar şi vedetă tv
Chef Zoran Majnovski din Macedonia - unul dintre cei 5 finalişti care s-au întrecut
la proba coşul secret (sau Black Box)
Spaima seniorilor, Berecki Emoke, la proba de "maxim profesionalism" - singurul concurent
de la clasa juniori care a învins  peste 50% din tabăra seniorilor
Muşchi de viţel powered by Chef Lucian Smith! 
Masa de prezentare pentru public
Curăţenia la locul de muncă a fost unul dintre criteriile de jurizare...
Coşurile de gunoi...un bun criteriu de departajare pentru finalişti!
Chef Tibi Kiss în momentul ceremoniei de premiere alături de organizatorii evenimentului 
Membrii echipelor de evaluare
Boxă de concurent (3m x 3m, frigider, plită, masă de lucru, cuptor, chiuvetă, masă pentru montarea platourilor. Timpul de execuţie al categoriilor A şi B a fost de 45 de minute pentru gătirea unui main course, expus pe 2 platouri, iar timpul pentru curăţenia standului şi pregătirea instrumentelor a fost de 15 minute.
Poza de grup a concurenţilor de la sfârşitul competiţiei
Radu Zarnescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu