Tokyo Japanese Restaurant

Restaurantul Japonez Tokyo din Cluj Napoca
Recent am fost invitaţi de familia Naofumi, Maestrul Tsuchiya şi soţia sa, ca să mâncăm alături de ei un prânz în sprit japonez. 
În Cluj Napoca există de peste 9 ani cel mai celebru restaurant Japonez din Transilvania sau poate, chiar, din România!



Cu ocazia organizării Cupei Polus Center la Cluj, am decis împreună cu Iulia să onorăm invitaţia lansată de owener-ul restaurantului Tokyo, celebrul Maestru japonez care rezistă eroic în economia românească de mai bine de 9 ani şi care ne-a primit cu braţele deschise în casa sa.
Bineînţeles că masa de prânz s-a transformat în scurt timp într-o adevărată sesiune de degustări de preparate japoneze realizate cu măiestrie de către bucătarii restaurantului, echipă pregătită profesional de către Maestrul nipon.
Prima prezentare a fost un platou cu Sushi gătit cu somon, ton, creveţi, alge de mare şi icre de somon.
Sushi a fost asociat cu sos wasabi, ghimbir şi sos de soia. Deşi te aştepţi ca gustul să fie unul uşor acru sau amărui, în combinaţie cu sosul wasabi şi cel de soia,  preparatul îşi schimbă proprietăţile simţitor, devine gustos cu arome clare de cereale şi peşte. 

Preparatul 2: Salmon Roll sau Sushi Salmon Maki cu umplutură din carne de somon brânză şi pastă de avocado, asociat la fel cu sos wasabi, ghimbir şi sos de soia. Prezentare foarte frumoasă, gust deosebit!
Preparatul 3: Ebi Furai, creveţi pane prăjiţi cu sos tartar, lămâie şi roşii. Preparatul face parte din bucătăria tradiţională japoneză şi este o specialitate a oraşului Nagoya. Se pare că a fost atestat în jurul anilor 1900.
Preparatul 4: Yakitori, mini frigărui japoneze care se mănâncă doar cu cu sos de soia. Foarte bune la un pahar de bere sau la o degustare de vinuri!!! 
Preparatul 5: Gyoza, colţunaşi japonezi cu carne de pui şi legume (de obicei este consumat cu oţet de soia). Aluatul care înveleşte umplutura este foarte fin şi gustos.
Preparatul 6: Tempura, legume pane, un alt preparat popular din Japonia.  Feliile subţiri de legume sunt îmbrăcate în aluat şi apoi prăjite în ulei de susan. Un deliciu!!! Timpul de prăjire este de câteva secunde. Tempura poate fi folisită pe rol de garnitură la foarte multe preparate din carne. Se mănâncă cu sos Tempura gătit din ridichi şi ghimbir.
Preparatul 7: Teriyaki, carne de pui cu ciuperci, broccoli, spaghetti şi sos tartar. Se prezintă fierbând în platouri rustice metalice groase, asemănător cu preparatele din carne expuse pe piatră încinsă în spirit elveţian. Teriyaki este de găsit în meniurile celor mai modrene restaurante japoneze.
Preparatul 8: Seafood Itame, fructe de mare gătite în spirit japonez: scoici, midii, caracatiţă, calamar şi salată chinezească. Preparatul este atestat în urmă cu 4.000 de ani în Asia, zona Japonia şi China. 
Preparatul 9: Sushi modern. Aceleaşi ingrediente ca şi la Sushi clasic doar că într-o altă prezentare.
Băuturi: Primul pahar este Sake, băutură alcoolică tradiţională japoneză făcută din orez fermentat. În al doilea pahar este Umeshu,  lichior tradiţional japonez făcut din fructe (caise sau prune japoneze), gustul şi aroma sunt deosebite şi agreate chiar şi de clienţii non-alcolici deoarece are doar 10, maxim 15% alcool. 
Preparatul 10: Brânză Tofu cu legume crude. Tofu înseamnă boabe fermentate, care are în compoziţie boabe de soia, apă şi produse de coagulare. Procedeul de preparare a Tofu-ului este similar celui de producere al brânzeturilor.  Un preparat fără prea multe gusturi , dar foarte sănătos!
Cam aşa arată o masă cu mâncăruri japoneze la Restaurantul Tokyo din Cluj Napoca
 La final ne-am ridicat cu greu de la masă! Toate preparatele au fost gustoase, gătite cu atenţie şi prezentate în forma lor tradiţională. Maestrul ne-a explicat că anumite ingrediente sunt importate direct din Japonia, de aceea gustul lor este distinct, aici pot oferi spre exemplu pasta wasabi care are un gust deosebit faţă de praful  de wasabi comercializat în România. Mâncând la Tokyo, pot spune ca am vizitat o mică parte din "Ţara Soarelui Răsare"!








Radu Zarnescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu