Uzbekistan

O'Zbekiston Oshpazlar Uyushmasi
I-Halqaro Sammit - 27 Aprel 2012 yil
Interkontinental Hotel Tashkent
Uzbekistanul este o ţară musulmană, cu oameni deosebit de ospitalieri!
Am fost încântat de oamenii pe care i-am cunoscut şi de stilul lor de viaţă!
Pregătirile pentru Summit - Hotel Intercontinental din Tashkent,
o unitate turistică de 5 stele plasată în centrul capitalei


Reprezentanţii celor 5 state care au semnat protocolul de parteneriat: Vyktor Belyaev (Preşedintele Federaţiei Culinare Interegionale din Rusia), reprezentantul Republicii Moldova, Akbar Umarov (Preşedintele Asociaţiei Culinare din Uzbekistan, gazda evenimentului), Dr. Iulia Drăguţ (Preşedintele ACEEA - România), Reprezentantul Republicii Azerbaijan, eu şi un alt reprezentant al Republicii Moldova
Deserturi de restaurant expuse în mod tradiţional
(platouri ceramice pictate, textile cu broderie...etc)
Demonstraţie live de carving
Studente la şcoala naţională de gastronomie şi industrie hotelieră
Produse de panificaţie....Uzbekistanul este Ţara în care se produc acasă sau industrial
cele mai multe produse de panificaţie.  Se spune că Uzbekistanul este ţara pâinii, 

iar femeile de la ţară miros tot timpul a pâine proaspătă. 
Galeria de artă tradiţională din Tashkent - şa de cal  croită manual. Am avut ocazia să văd atelierele de artizanat unde  femeile croiesc live costume populare cu mii de broderii, cizme din piele, căciuli sau pălării, 
feţe de masă sau genţi de purtat pe umăr.
Iulia probând o pereche de cizme tradiţionale alături de Vyktor Belyaev. Cizmele din picioarele Iuliei şi geanta de pe braţul ei costau în jur de 750 de dolari americani. Ambele piese aveau o broderie cusută manual, 
deosebit de frumosă şi complexă.
Galeria de pictură modernă din Tashkent
Materiale textile brodate în faţa publicului (feţe de masă, pături...etc)
Diploma şi medalia de onoare primite de la Asociaţia Culinară din Uzbekistan cu ocazia participării la Summit
Vizită oficială la Şcoala Naţională de Gastronomie şi Industrie Hotelieră din Uzbekistan. Am fost surprins plăcut de nivelul ridicat al şcolii!
În toate sălile de curs existau panouri cu informaţii despre anumite meniuri şi tehnici de preparare în bucătărie
Mise en Place pentru evenimente de restaurant cu veselă tradiţională
Până şi în curtea şcolii existau panouri pentru studenţi. Ceva asemănător am mai văzut la şcoala
Dan Gourmet din oraşul Haifa din Israel
(cea mai importantă şcoală de gastronomie şi industrie a ospitalităţii din Israel)
Cea mai mare surpriză! În curtea şcolii se aflau mai multe cuptoare arhaice pentru practică,
tot aici se predau cursuri de bucătărie tradiţională!
Biroul lui Akbar Umarov, cel mai important personaj al gstronomiei naţionale din Uzbekistan!
Un preşedinte iubit de popor: Islam Karimov! Primul Preşedinte ales în Uzbekistan după căderea lanţului sovietic. Cu toate că mulţi oameni de presă îl critică pentru un totalitarism fictiv, fost lider Partidului Comunist din anii 80, actualul lider al Partidului Liberal Democrat, Islam Karimov, este un Preşedinte care a susţinut
permanent învăţământul şi cercetarea.
În cele şase zile de şedere la Tashkent nu am simţit în niciun
moment că regimul politic ar fi unul dictatorial!
Lângă unul dintre muzeele vizitate am găsit o Volga impecabilă! Celebra maşină sovietică este printre puţinele mărci ruseşti care încă se mai fabrică cu succes - secretul este confortul, fiabilitatea şi costul mic de întreţinere.
Am vizitat şi cea mai importantă păstrăvărie din Asia - crescătoria de păstrăvi aurii, unul dintre locurile de protocol preferate de Preşedintele Vladimir Putin! Aici vine periodic Putin 
şi mănâncă câte un păstrăv "plin de aur" şi bine gătit! 
Păstrăv auriu prăjit pe sabie!!!
Platou cu păstrăvi aurii pentru 10 persoane...."cam 1 kg de aur"...
Am comandat şi un păstrăv auriu gătit cu legume la cuptor, ambele variante au fost super delicioase!
Muzeul de istorie Timur Lenk. Numele este al  unui mare conducător al imperiului care a avut sediul în oraşul Samarkand, al doilea mare cuceritor după Ginghis Khan. Imperiul se întindea între China, Marea Caspică, Siria, Pakistan şi peninsula Anatolia, teritoriu care a fost cucerit după ce l-a înfrânt pe Baiazid. Timur Lenk a fost contemporan cu Mircea cel Bătrân!
În restaurante se mănâncă foarte bine. Meniurile nu sunt sofisticate, dar toate mâncărurile sunt deosebit de gustoase. În imagine avem supă de dovleac.
Tocană de vită
Piaţa din Tashkent. La fel ca şi hala din portul vechi din Monte Video (Uruguay), piaţa din Tashkent s-a transformat într-un spaţiu pentru pelerinajul gurmanzilor - fostul bazar acum este un imens restaurant tradiţional!
CARNE DE CAL!!!!! Delicatese specifice Uzbekistanului: salam de cal şi tăieţei cu carne de cal! Cu toate că preparatele din carne de cal sunt foarte grele pentru stomac, ficat şi alte organe, ele sunt extraordinar de bune! Uzbecii mănâncă astfel de produse în general iarna, deoarece puterea lor calorică este foarte mare!
Frigărui din brânză de oaie şi ficat
Un fel de Lasagna prezentată în sac de nylon....
Legume proaspete vândute pe trotuar (multă ceapă vrde, ridichi, castraveţi şi ardei). Gustul lor este identic cu cel al legumelor din Oltenia anilor '80. Aici nu au ajuns încă marii dezvoltatori de legume din plastic.
Peşte, kebab, carne de pui, organe de miel....
Iată şi iaurt deshidratat! Aceste bile solide reprezintă diverse iaurturi deshidratate - ele fac parte din bucătăria beduinilor care şi-au adaptat tehnicile de menţinere a alimentelor la clima extremă din deşert.  După procesul de deshidratare al iaurtului, acesta devine solid (seamănă cu un bulgăre de var) şi în acestă formă rezistă luni de zile la peste 40 de grade. Atunci când este nevoie de iaurt, se pune pe foc un recipient cu 400ml de apă, iar imediat după momentul fierberii se aruncă un bulgăre în apa fierbinte şi astfel iaurtul revine la forma sa originală.   
Uzbekistanul este o experienţă din toate punctele de vedere - culturală, gastronomică, socială şi politică pe care o recomand tuturor celor care sunt interesaţi să trăiască o altă realitate!

Radu Zarnescu


2 comentarii:

  1. Frumos foto reportajul si multe noutati interesante,mi-au atras atentia bulgarii din iaurt. Educatie culinara se poate face si prin astfel de articole,sper doar sa le vada cat mai multi:) Bafta in tot ce faci.

    RăspundețiȘtergere