World Congress of Culinary Traditions 2014

Congresul Mondial al Traditiilor Culinare
Bucuresti - Romania 12-17 martie 2014



Organizatori
Autoritatea Naţională pentru Turism din România
Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ
World Association of Chefs Societies

Paretener oficial
Organizaţia Sommelierilor din România


                   Cele trei entităţi au decis ca acest Congres să fie organizat în România în ideea de a face cunoscuta istoria noastră culinară reflectată prin generozitatea produselor traditionale romanesti. Este primul demers oficial în România privind promovarea tradiţiilor culinare româneşti in context international sub aceasta forma.










Despre Congres…

                        Acest Congres, cu participare internațională, este organizat pe fondul vidului reprezentării artei culinare tradiționale autentice din România la nivel mondial. A.C.E.E.A. dorește să aducă în prim plan conceptul de „bucătărie-cultură”. Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viața fiecăruia dintre noi. Ridicarea gătitului de la rangul de „obligaţie conjugală” la statutul de “artă“ presupune schimbarea unei mentalităţi împământenite.








                    Diversitatea joacă un rol important în interacțiune, în dialog intercultural și inter profesional; dorința multora de a uniformiza popoarele, de a le respinge individualitatea și, implicit, obiceiurile, ne va duce la o existență anostă, simplă și monotonă. Suntem diferiți din toate punctele de vedere și tocmai acest fapt reprezintă frumusețea omenirii; iată motivul pentru care ne propunem să oferim o imagine de ansamblu asupra
cât mai multor civilizații și tradiţii ale popoarelor Pământului avand ca si punct central cultura si civilizatia gastronomica romanesca. Acest Congres va inspira atât bucătarii, cât și oamenii obișnuiți,pasionati de bucatarie, aducându-le tuturor aminte de identitatea lor.


                     Acest Congres ne va încuraja să încetăm a ne mai ascunde rădăcinile și să începem a ne mândri cu ele. Bucătăria reprezintă doar o parte din obiceiurile unei țări, însă o parte importantă a acestora, de aceea ne propunem să invităm Presedinti ai unor Asociatii de bucatari, formatori de curente de opinie in ceea ce priveste bucataria, din aproximativ 50 de țări, ca să cunoasca bucataria traditionala romaneasca printr-un dialog intercultural,punand accentul pe similitudinile, respectiv diferentele culturale intre mediul nostru socio-cultural si cel din care invitatii provin. Cu siguranță, această experiență ne va ajuta pe toți să creștem prin cunoștinte și experiențe, concluziile ajutandu-ne sa ne formam o imagine obiectiva asupra a ceea ce lumea stie despre noi, care ne sunt slabiciunile, respectiv punctele tari, ne vor indruma spre strategii viabile de PR, marketing si branding de tara in viitorul apropiat. Sansa de a ne face cunoscuti pe plan mondial, ca oferte turistice, folosindu-ne de generozitatea bucatariei romanesti.




Organizarea Congresului...

                   Congresul se va desfăşura în Bucureşti, oras care va deveni pentru 4 zile capitala gastronomiei mondiale. Prezenta somitatilor din domeniu va conferi acest statut Bucurestiului. Congresul este gandit ca si context pentru promovarea Romaniei, a bucatariei noastre traditionale, intr-un dialog interactiv care sa aduca nemasurate beneficii tarii noastre dupa aceasta experienta! Sesiunile de comunicari vor debuta in fiecare zi cu prezentarea a trei regiuni din Romania cu preparatele specifice zonei. Vor fi reprezentate toate cele 9 regiuni istorice ale Romaniei. Echipele de bucatari din Romania vor fi formate din membrii Asociatiei Culturale Euro Est Alternativ (30 de bucatari), care in zilele Congresului vor acorda suportul necesar celorlati invitati.


                    În cadrul Congresului , fiecare țară va fi reprezentată de către o echipă alcătuită din 3, maximum 8 bucătari: un bucătar va susţine o dizertatie privind preparatele tradiţionale din ţara pe care o reprezintă (istoria produselor, ingredientele, tehnica de preparare, suporturile de expunere) timp de 15 minute, iar ceilalți bucătari vor pregăti și prezenta preparate specifice bucătăriei lor. Prezentările invitaţilor se vor desfăşura conform unui program prestabilit, alcatuit in functie de numarul de participanti si a bancurilor de lucru. Timpul de lucru acordat participantilor pentru materializarea meniurilor propuse va fi de 90 de minute/ tara. Cu totii vor fi invitati sa propuna un antreu, un fel principal, un desert, cele mai reprezentative din tarile lor.




Sesiunile practice...

             După susţinerea prezentărilor în sala de şedinţe, echipele vor realiza fizic meniul – fiecare preparat fiind expus pe un platou separat, cate doua portii din fiecare preparat: una pentru expozitia de arta culinara, iar cealata pentru sesiunea de fotografiere . Organizatorii vor pune la dispoziţia invitaţilor o bucătărie dotată cu toate utilajele necesare, iar timpul de execuţie va fi de 90 minute / echipă. România va fi reprezentată de către mai multe echipe - din fiecare regiune istorică: Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Maramureş, Bucovina, Moldova, Crisana, Dobrogea.


            In ultima zi a Congresului, ca si o concluzie a ceea ce s-a prezentat din partea Romaniei, punand la dispozitie anumite ingrediente, vom invita toti participantii sa gateasca retete romanesti aduse in discutie in zilele Congresului. Pentru a-i stimula, aceasta sesiune practica se va desfasura sub forma unei competitii, care are drept titlu suprem: Cea mai buna echipa straina care a prezentat un produs romanesc, si alte distinctii, precum: Cea mai buna mancare romaneasca facuta de un strain, Cea mai poupulara echipa, Cea mai exotica interpretare a unei retete romanesti! Jurizarea acestei competitii va fi asigurata de catre publicul spectator.

              Aceasta zi, ultima a Congresului, va fi dedicata in intregime scoaterii in evidenta a bucatariei romanesti. Prezentarile romanesti desfasurate in cele trei zile de Congres, se vor concretiza in acesta manifestare, ca o incununare a eforturilor de a aduce in prim plan Romania, cu bogatia sa culturala.

Sesiunile foto...

Fiecare echipă invitată va fi pozată înainte de sesiunile practice. După finalizarea preparatelor, echipele le vor expune într-un studiou foto organizat la faţa locului. 

Organizaţia Sommelierilor din România...

Organizaţia Sommelierilor din România, cea mai emblematică asociaţie profesională de profil din ţara noastră, va fi alături de echipele regionale prin prezenţa sommelierilor în echipele de bucătari. Sommelierii vor asocia praparatele tradiţionale româneşti cu diverse sortimente de vinuri specifice regiunii prezentate. 




În sala mare unde vor avea loc sesiunile practice ale congresului, Organizaţia Sommelierilor din România va organiza un salon de prezentare al podgoriilor selectate pentru asocierea vinurilor cu preparatele. Brand-urile de vinuri ale podgoriilor din România vor fi publicate alături de meniurile regionale în enciclopedia tipărită ulterior desfăşurării evenimentului. Preşedintele Marian Timofti şi echipa sa de sommelieri vor face parte din echipa organizatorică a evenimentului. De asemenea, cei menţionaţi vor fi la dispoziţia publicului pe întreaga durată a congresului cu informaţii privind asocierile propuse în cadrul meniurilor. 

Despre invitaţi...

Invitaţiile lansate de A.N.T., A.C.E.E.A. şi W.A.C.S. vor fi trimise organizaţiilor naţionale de profil din ţările mai sus menţionate. Reprezentanţii sunt profesionişti în sectorul gastronomic, Presedinti ai unor Asociatii de bucatari, conducatori de scoli de gastronomie, formatori de curente in gastronomie. 



Programul de activităţi...

Ziua 1, 12 martie 2014 : 
Invitatii vor ajunge in tara si vor fi preluati de la aeroport sau dintr-un punct prestabilit pentru a fi condusi spre locul cazarii
Orele 18,00 – înmânarea invitaţilor a mapelor şi a echipamentelor de lucru
Orele 20,00 - deschiderea oficială a evenimentului in cadrul cinei

Ziua 2, 13 martie 2014:
orele 9,00-11,00- sesiune de prezentări
orele 11-11,30- coffee break
orele 11,30- 14,00- sesiune de prezentări
orele 14,00-15,00- pranz
orele 15,00-18,00- sesiune de prezentări
orele 9,00-18,00 - sesiune practică, sesiuni foto în paralel  (acestea se vor desfasura intr-un alt spatiu decat cel dedicat sesiunii de prezentari)
orele 19,30- cina

Ziua 3, 14 martie 2014:
 orele 9,00-11,00- sesiune de prezentări
orele 11-11,30- coffee break
orele 11,30- 14,00- sesiune de prezentări
orele 14,00-15,00- pranz
orele 15,00-18,00- sesiune de prezentări
orele 9,00-18,00 - sesiune practică, sesiuni foto în paralel  (acestea se vor desfasura intr-un alt spatiu decat cel dedicat sesiunii de prezentari)
orele 19,30- cina

Ziua 4, 15 martie 2014:
orele 9,00-11,00- sesiune de prezentări
orele 11-11,30- coffee break
orele 11,30- 14,00- sesiune de prezentări
orele 14,00-15,00- pranz
orele 15,00-18,00- sesiune de prezentări
orele 9,00-18,00 - sesiune practică, sesiuni foto în paralel  (acestea se vor desfasura intr-un alt spatiu decat cel dedicat sesiunii de prezentari)
orele 19,30- cina

Ziua 5, 16 martie 2014:
orele 9,00-18,00- ROMANIA vazuta prin ochii strainilor- sesiune practica(competitie) si discutii interactive- preparatul romanesc „mamaliga” realizat de invitatii Congresului, „condimentat” cu parerile celor prezenti(ingredientele pentru realizarea preparatelor vor fi oferite de catre Organizator)

orele 9,00-18,00 – Gala Dinner (festivitatea de premiere a participanţilor, închiderea Congresului)


Proiect redactat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ impreuna cu Autoritatea Naţională pentru Turism din România. Toate drepturile asupra proiectului sunt rezervate de A.C.E.E.A., organizație non guvernamentală înregistrată în România. Scopurile de bază ale Asociaţiei sunt organizarea evenimentelor culturale, promovarea gastronomiei, promovarea bucătarilor profesionişti şi amatori. ACEEA este membru World Association of Chefs Societies şi partener al mai multor organizaţii de profil din stăinătate.





Radu Zarnescu


Un comentariu: